2013. január 31., csütörtök

Túrórudi pohárkrém Csakapuffintól

Újabb kattanásom a pohárkrémek. Próbálgatom, ízlelgetem. Tetszik. A következő, szintén egy kedvencemtől származik: Csakapuffin. Aki még nem ismeri a hölgyet, sürgősen tegye meg! Egyszerű torták, édességek hozzáillő humorral. Like! A nagyszerű túrórudi tortája (mindenképp a brownie alapút készítsük el, nekem a kekszes aljú szétesett) után, kíváncsi voltam erre a krémre is. Frissen nem jött be, no de másnap, mikor összeáll a tejszínhab a túróval, ajajajaj.....volt nekem. Meg a gyereknek is. Mutatom és mondom, hogy min érdemes változtatni.


Hozzávalók:
25 dkg túró
3 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
2 dl hideg tejszín
étcsokoládé

Az elkészítését itt találjátok. Ami nekem nem jött be az, hogy olvasztott csokoládét folyassunk a rétegek közé. Ha ezt is tesszük, vigyázzunk, hogy ne érjen a pohár széléig a csokoládé, mert rádermed és úgy kell lekalapálni az oldaláról. De igazából így hajaz leginkább egy túrórudira. Tökéletes lesz szerintem csokoládéreszelékkel (jócskán) vagy apróra tördelt csokidarabokkal is. Remélem, mondani sem kell, hogy mindig válasszunk magas kakaótartalmú, főleg étcsokoládét (min. 60%-osat). Ne sajnáljuk rá a pénzt!

Az a bizonyos cukrászdai apró sós Farkas Vilmos sütödéjéből

Ej, a régi szép időkben mennyit jártunk cukrászdába! Ma már nem járunk. Hogy miért nem? Hát először is az árak miatt. Egy-két kiló sósra, pár szelet süteményre a gatyádat otthagyod. Aztán -tisztelet a kivételnek- ne is beszéljünk a sok adalék- és színezőanyagról. Mióta kiderítettem magamról, hogy bizonyos anyagokra érzékeny vagy allergiás vagyok, próbálok mindent magam készíteni. Ha valaki otthon van sós sütemények készítésében, ez az amit nem lehet elrontani és bármikor, bármilyen mennyiségben elfogy.

Régóta kerestem ezt a receptet, a sós kiskockák a cukiból mindenféle jóval a tetejükön. Egy profi cukrász oldalán találtam meg a tökéletes receptet: Farkas Vilmos sütödéje. Vilmos nem csak a tökéletes recepteket osztja meg velünk, hanem a cukrász titkokat is. Sosem tudtam, hogy a tésztának és hozzávalóinak is mindig hidegnek kell lennie és ha serceg a sütemény a sütőben, az nem jó, akkor meleg volt a tészta készítés közben. Ilyen apróságokon és titkokon múlik a sütés.




Sós teasütemény:

Liszt 600 g
Vaj 360 g
Tojás sárgája 4-5 db
Tejföl 100 g
Só 25 g
Élesztő 5 g (csipet)

A fent megadott mennyiségből jókora adag lesz!

Az elkészítését itt találjátok, sőt videón is megnézhetitek! Én a videón lévő sütési menetet alkalmaztam, nem a leírást. Azáltal, hogy a tésztát közben fagyasztjuk, nagyon könnyű vágni és díszíteni. Ez is egy titok.

Töltött mandulás szelet a dr. Oetkertől

Nem titok, nagy dr. Oetker-fan vagyok. Itt sorakoznak a polcomon jobbnál-jobb kiadásaik.  Nincs olyan recept, amely ne sikerülne tökéletesen, még a megadott sütési idő is egyezik! Profik na! Az alábbi sütemény is dr. Oetker recept: Süteményeskönyv kezdőknek c. kötetükből származik.

Ezt a süteményt ünnepnapokon készítem el. Hogy miért akkor? Mert irtó macerás. Mármint volt. Ma már nem az, megy ez is ripsz-ropsz. :P Őrületesen finom, pláne napról-napra, ahogy a tészta egyre jobban puhul. És a tetején a mandulás-mézes-ropogós csoda, közepén vaníliás-tejszínhabos töltelékkel....na jó, állítsatok le! 


Töltött mandulás szelet

A tésztához:

375 g búzalisztet keverőtálba szitálunk,
1 tasak szárított élesztővel gondosan elvegyítjük,
50 g cukrot
1 csipet sót
200 ml langyos tejet
75 g olvasztott kihűlt vajat hozzáadunk és az egészet gyúrófejjel ellátott keverőgéppel először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, kb. 5 perc alatt összedolgozzuk. Lefedve meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan megnagyobbodik, majd gyúródeszkán újra átgyúrjuk. Kikent sütőlemezre (rendes nagy tepsi) kinyújtjuk, villával megszurkáljuk.
A tetejéhez:

100 g vajat
150 g cukorral
2-3 evőkanál tejjel
keverés közben felolvasztunk,
200 g hámozott szeletelt mandulát belekeverünk, felfőzzük, a tűzről levesszük,
1 evőkanál mézet hozzákeverünk,
a masszát kissé hűlni hagyjuk, a tészta tetején egyenletesen elosztjuk és meleg helyen addig újra kelesztjük, amíg láthatóan megnagyobbodik, majd a sütőbe helyezzük.

Felső/alsó hőfok: 200-220 C (előmelegítve)
Légkeverős sütőnél: 160-170 C (előmelegítés nélkül)
Gázsütőnél: 3-4 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 15 perc


A töltelékhez:

2 tasak vaníliaízű pudingporból
75 g cukorral
750 ml tejjel
pudingot készítünk a tasakon lévő leírás szerint (de csak 3/4 liter tejjel), hideg helyre tesszük, időnként átkeverjük.

250 ml tejszínt fél percig verünk,
1 tasak habfixálót beleszórunk, a habot keményre verjük, a pudingba óvatosan beleforgatjuk.

A kihűlt süteményt négy részre vágjuk, az egyes darabokat vízszintesen elvágjuk, a krémmel megtöltjük. Na most a vágást vízszintesen csak óvatosan! Ha nem kelt meg eléggé a tészta, itt jönnek az első problémák. Nem tudjuk szépen elvágni és hullanak le a mandulácskák. Nos ezt kell azért gyakorolni.

Nagyon fontos, hogy a tészta valóban megkeljen mind a kétszer meleg helyen, különben lapos lesz és nagyon nehéz elvágni vízszintesen. Így is gyakorlatot igényel. A pudingot a habbal keverni nyugodtan lehet géppel, így nem lesz darabos és jobban egyesül a kettő. Fogyasztás előtt 1-2 nappal érdemes elkészíteni, minden nappal puhul a tészta egyre jobban. Mennyei! Sok sikert! Én az elején sokat kínlódtam vele, ma már könnyen megy. :)

Amerikai palacsinta Jamie Oliver módra

Az igazság, hogy soha életemben nem jártam még Amerika semelyik részén, álmom-vágyam, hogy egyszer eljussak ODA. Lehet kinevetni, hurrogni, de biztosan nektek is van olyan érzésetek, hol élnétek szívesen, mi az ami vonz. Imádom azt a szabadságot, stílust, ahogyan az amerikaiak mernek élni és élvezni az életet, ahogy lehetőséget kapnak azok, akikben állandó tenni akarás, alkotás rejlik. Az egyik kedvenc műsorom az esküvői tortacsodák például, van itt stílus, önmegvalósítás kérem. És működnek a kis tortakészítő vállalkozásaik, igény van a különleges tortákra. Kérdem én, hány tehetséges, egyedi tortakészítő mester van nálunk? Rengeteg!!! Kettő kedvencem közülük: Kopenka, valamint Torta és Karamell!

Hogy ismét a Szürke ötven árnyalat könyvet említsem és persze Ámerikát, mi más is lehetne a reggelijük minden nap, mint az amerikai palacsinta! Valóban isteni finom és Jamie Oliver módra egyszerűen abbahagyhatatlan!

Hozzávalók (a receptet a Femina oldaláról próbáltam ki -több receptet is találtok itt palacsintavariációkra):


  • 3 nagyobb tojás
  • 120 g finomliszt
  • 1 púpozott kávéskanál sütőpor
  • 1,5 dl tej
  • 1 csipet só
  • tölteléknek gyümölcs, fahéj, sonka, kukorica, tetszés szerint




A tojások sárgájához add hozzá a tejet, a lisztet és a sütőport, majd keverj belőlük sima masszát. Ezután a tojások fehérjét verd fel a sóval, majd forgasd bele a tésztába. Forrósíts olajat egy serpenyőben, és önts bele egy adagot merőkanállal a tésztából és alakíts ki belőle egy laposabb körformát (érdemes minden egyes- vagy második darab alá pici olajat öntenünk, különben le fog ragadni). Mikor kezd szilárdulni, a még nyers felét szórd meg a tetszőleges töltelékkel, majd fordítsd meg, és a másik oldalát is süsd aranybarnára. Arra figyeljünk, hogy ne maradjon a belseje folyós, ezt ki kell tapasztalni.

Én töltelék nélkül készítettem, de alig várom, hogy beleszórhassak majd áfonyát, idénygyümölcsöt vagy egyszerűen sonkát. Érdemes már eleve két adaggal indulnunk, sajnos nagyon gyorsan elfogy.

Spagetti carbonara

Őrületes tésztaimádók vagyunk. Kizárólag durumtésztát fogyasztunk, ez kevésbé hizlal, sokkal egészségesebb, mint a több tojásos tészták. Az alábbi receptet a Hotdog oldalán találtam, a család nagy kedvence lett. Alig fél óra az elkészítési ideje.


Carbonara spagetti

Hozzávalók 4személyre:
- spagetti tészta 50dkg
- bacon 20dkg
- gomba 10dkg (ha nincs, baconnal is jó, egyszerűen)
- só, bors, szerecsendió
- tejszín 4dl
- tojássárga 4db
- parmezán 5dkg vagy bármilyen sajt





Elkészítés:
A tésztát ’al dente’ (vagyis ne legyen túl puha, hagyjuk meg egy kicsit keményebbre) megfőzzük, közben a szalonnát csíkokra vágjuk és megpirítjuk (ha túl száraz, mehet egy kis olaj alá). Hozzáadjuk a szeletelt gombát (én van, hogy erdei szárított gombát használok), ízesítjük, fűszerezzük, majd felöntjük a tejszínnel. Felforraljuk, majd beleforgatjuk a lecsepegtetett tésztát. A végén hozzákeverjük a tojássárgákat és azonnal, parmezánnal tálaljuk. A parmezán helyett használhatunk másféle, erősebb ízvilágú sajtot is. (Titokban elárulom, kapkodós, üres kamrás napjainkon trappista megy rá:) 

Gomba nélkül is finom, semmi gond, ha éppen nincs. Anyósom vidékről igazi erdei tinórut szokott hozni nekünk, ő szárítja le szeletekben. Ezt aztán beteszem befőttes üvegekbe (sokáig eláll) és egy-egy főzés alkalmával kicsenek az üvegekből belőle, mehet a finom szószba.







Citromos-lime-os syllabub by Gordon Ramsay

Ismerős a blog elnevezése valahonnan? Akkor már biztosan találkoztál te is a Szürke ötven árnyalata c. könyvsorozattal. Bár Magyarországon rengeteg negatív kritikát kapott az írás, engem megfogott, sőt magával ragadott a könyv mindhárom része. Méghozzá nem is akármennyire. :) Teljesen a bolondja lettem, megváltoztatott, mi több, megmutatta az utat önmagam felé. Később mesélek, milyen utakat nyitott meg előttem, míg más végig sem bírta olvasni az első kötetet sem. Hát igen kérem, különbözőek vagyunk.

Az egyik ilyen út: ismerkedés új ételekkel, receptekkel. Mindig azt gondoltam, mit flancolnak ezekkel a divatos ételnevekkel a gasztrobloggerek, dizájnos csavarintások luxustányérokon, extra hozzávalók....brrrr.....jó nekem a hagyományos magyar koszt is. 
Aztán olvastam és olvastam a könyvet és elkezdtem jegyzetelni. Rákerestem a regényben szereplő ételnevekre (legtöbbjét alig ismertem) és közben csodás zenékkel is megismerkedtem, melyeket a főszereplők hallgattak.

Elhatároztam, hogy a 2013-as év új ételek kipróbálásáról fog szólni, a könnyed, mutatós étkezések éve lesz ez! Hát mit ne mondjak, a párom és fiam legnagyobb örömére. :) Ki gondolta volna? A  gyomrunk pedig hálásan bólogat a könnyű ételek megízlelésekor. 

Nem bírtam tovább és ki kellett próbálnom a regény egyik részében szereplő, családi luxusebédnél felszolgált citromos syllubub-ot. Már Gordon Ramsay-től is láttam elkészíteni, de távol álltak tőlem ezek az elnevezések. De kár! 

Igazából azt szeretném megmutatni, hogy ezek mögött az elnevezések mögött milyen pofonegyszerű, szuper sebességgel elkészíthető ételek rejlenek. És ha bizony vendégeket vársz, azonnal elkápráztathatod őket. A recepteket folyamatosan próbálgatom különböző gasztro oldalakról és az igazán jól sikerülteket osztom meg veletek.

Szóval citromos-lime-os syllabub (szilabub) kipróbálva Macskamancs oldaláról. Nem hittem a szememnek, egyszerű citromos tejszínhab keksszel lerakva. És milyen finom, úristen!

Hozzávalók 3-4 pohárhoz:
3 dl tejszín
4 dkg porcukor
1/2 lime reszelt héja és leve
1/2 citrom reszelt héja és leve
6 db zabkeksz (van már a Győri Keksz-nek is)



A tejszínhez hozzáadjuk a porcukrot, a lime- és citrom (megmosott) reszelt héját és levét Az egészet kemény habbá verjük.A 6 db zabkekszet egy zacskóba téve porrá törjük. Vegyünk elő 3-4 darab szép pezsgős- vagy borospoharat (adjunk a tálalására mindenképp, ez fontos és ne hanyagoljuk el a legegyszerűbb ételnél sem) és kezdjük el rétegezni a kekszet a citromos habbal. 2-3 kiskanál keksz -ezt lapítgassuk el, majd rá egy adag hab -ezt is lapítgassuk el. A tetejét zárjuk keksszel. Mindig lapítgassunk, hogy a végeredmény tetszetős legyen. A képen az első próbálkozásomat látjátok. A második már pezsgőspoharakban landolt (amit drága férjem ki nem állhat, mert nem kanalazhatja ki azonnal óriáskanállal -de hát a lassú élvezet a legjobb), gyönyörűen lapítgatva, rétegezve. Frissen elkészítve is lehet fogyasztani, de másnap a hűtőből kivéve valami csodálatos ízvilág vár ránk -mindenképp az utóbbit ajánlom. A keksz másnapra átázik és magába szívja a csodás citromos krémet. Hát mennyei! Hmmmm..... :D

Ennyi az egész! Az első adag után 5 éves gyermekem újabb két adag elkészítéséért könyörgött! Ennyit a sztárszakácsságról.....