2013. március 22., péntek

Kérsz egy csókot? Vigyázz, mert kókuszos!

Mindig marad tojásfehérje. Ki nem dobom, inkább készítek belőle egy isteni kókuszcsókot. Sokféle habcsókot próbáltam már, nem mind válik be. Ez finom, itthon a fiúk kedvence. Ha szeretnénk fokozni az élvezeteket, a recept szerint, a sütés végeztével lehet vízgőz fölött olvasztott csokoládéba mártogatni a habcsókok csúcsait. 


Hozzávalók: 

4 tojásfehérje
20 dkg cukor
25 dkg kókuszreszelék
1 kiskanál méz
5 dkg liszt
1 citrom reszelt héja (állítólag az ALDI-ban kapható citrom héja fogyasztásra alkalmas)

Elkészítés:

A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, belekeverjük a mézet, a citromhéjat, lisztet, kókuszreszeléket. 
Sütőpapírral kibélelt tepsibe két teáskanál segítségével a masszából kis halmokat rakunk (a recept szerint a tetejüket csúcsra formázzuk -hát én ezzel nem foglalkozom:)).

Előmelegített sütőben, 150 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.

Ha kihűltek a csókok, 10 dkg felolvasztott csokoládéba márthatjuk a csúcsait vagy amelyik felét akarjuk. :)

Igazán finom kókuszos csemege. 


És egy kis gasztro műsorajánló: MUFFINÓZÓK avagy The Cupcake Girls
Két hölgy muffinvállalkozásba kezd! Mindennapos viszontagságaikat, élményeiket, munkájukat nézhetjük meg minden nap a FEM3 műsorán 18 órakor.

Fotó: fem3.hu


Magyaros bolognai tűzhelynél kigondolva

Tényleg magyaros, pörkölt alapú húsos szósz, abszolút bevált itthon. És valóban a tűzhelynél alakult a sorsa, épp mi került bele. A maradék szószt a következő nap frissen főtt penne tésztával keverem össze és csőben sütöm jó sok sajttal a tetején. Úgy variálod, ahogy csak akarod!




Hozzávalók:

50 dkg darált hús
1 doboz paradicsompüré vagy házi paradicsomlé
Fűszerek ízlés szerint:
pirospaprika, kömény, só, bors, oregano, bazsalikom
1 fej hagyma
Ízlés szerint: sajt, tejföl, ketchup
1 zacskó (500 g durum vagy bármilyen tészta)

A felkockázott hagymát olajon megpároljuk, köménnyel, pirospaprikával fűszerezzük, majd rádobjuk a darált húst, fehéredésig pirítjuk. Felöntjük a paradicsom sűrítménnyel és felengedjük annyi vízzel, hogy a húst épp ellepje (ha paradicsomlevet használunk, nem kell külön vízzel felengedni, mert hígabb). Ízesíthetjük ketchuppel és a fenti fűszerekkel. Ez már tényleg egyéni ízlés kérdése. A húst puhára pároljuk, a levet kissé elfőzzük, míg sűrű masszát nem kapunk.

Ezt a szószt aztán önthetjük spagettire, bármilyen tésztára, sok reszelt sajtot szórunk rá, tejföllel ízesíthetjük. A másik variációnk: egy szép ovális sütőtálba rétegezem a kifőtt penne tésztát a paradicsomos hússal. Közéjük tehetünk tejfölt, több fajta sajtot (nagyon finom mackósajt darabkákkal is), tetejét kenjük szintén tejföllel, jócskán szórjuk sajttal és a sütőbe dugjuk egy fél órára, ameddig a sajt megpirul a tetején. Nagyon szeretjük a tetejéről leenni a jól megsült sajtdarabkákat.



Gasztro műsor ajánló: A MESTERSZAKÁCS TITKAI
Anna Burell híres shéf avat be egy éttermi főzés minden napos titkaiba. Te is lehetsz otthon mesterszakács! Micsoda lendület, extravagancia és főzni tudás!


Fotó: fem3.hu

Igazi barna, fűszeres mézeskalács

Azért bátorkodom most húsvétkor is előhozakodni mézeskaláccsal, mert van, aki ilyenkor is megsüti, nyuszi formára szabva. :) 

Egyszer Kata barátnőmtől kaptam ajándékba egy ilyen szívecske mézeskalácsot gyönyörűen becsomagolva. Megkóstoltam és azonnal elkértem a receptet. Azóta is minden évben megsütöm karácsonykor. Rengeteg mézeskalácsot megkóstoltam ezidáig, de ennek a fajtának sehol nincs párja. Igazi, osztrák féle, barna fűszeres csoda. 1-2 hétre van szüksége, hogy megpuhuljon egy almával összezárva. Higgyétek el, nem fogtok csalódni! És hogy a recept honnan való? A könyv már csak antikváriumban kapható: Regine Stroner: KARÁCSONYI SÜTEMÉNYEK az Új Esély Kiadó nagy képes süteményeskönyve. 

Mi szívecskéket és karácsonyi formákat készítettünk még decemberben.


Ma már a fiam szaggatja ki a formákat.

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

250 g méz
250 g barna cukor
150 g vaj vagy margarin
100 g darált mandula
400-450 g liszt
1 teáskanál fahéj
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
(vagy 1-1 jókora csipetnyi őrölt szegfűszeg, kardamom, szerecsendió és szegfűbors)
1/2 citrom reszelt héja (bio vagy nézzük meg a citrom leírásánál, hogy alkalmas-e fogyasztásra a héja)
1 evőkanál keserű kakaópor
1 tojás
1 teáskanál sütőpor (eredetileg kálium-karbonát, vagyis hamuzsír)
2 evőkanál rum vagy víz

Elkészítés:

  1. Tegyük a mézet a cukorral és a vajjal együtt egy edénybe. Kavarás közben hevítsük fel, amíg a cukor el nem olvad (folyamatosan keverni kell!). Ekkor vegyük le a tűzről, öntsük át egy nagy keverőtálba és hagyjuk kihűlni.
  2. A mézes keverékhez adjuk hozzá a mandulát, továbbá 400 g lisztet, az összes fűszert és tojást. Keverőgéppel alaposan gyúrjuk át az összes hozzávalót.
  3. A hamuzsírt egy csészében keverjük össze a rummal vagy vízzel (én a sütőport a 2. pontnál összekevertem a liszttel), amíg teljesen fel nem olvad benne. Ezt is adjuk a tésztához, majd dolgozzuk el vele. Ezután addig gyúrjuk tovább a tésztát, amíg fényleni nem kezd és már nem ragad az edény falához. Esetleg hintsük meg egy kevéske liszttel, feltéve ha a tészta kissé lágy és ragacsos. Ugyanis akkor jó a tészta, ha kemény és könnyen formázható.
  4. A tálat fedjük le fóliával, hogy a tészta ne száradjon ki vagy pedig vegyük ki a tálból és szorosan göngyöljük fóliába. A leghelyesebb, ha egy éjszakára (de legalább 4 órára) a hűtőszekrénybe tesszük pihenni.
  5. A sütőt melegítsük elő 180 fokra (gáz 3-as fokozat). A sütőlemezt zsírozzuk ki vagy béleljük ki sütőpapírral. A kisebb darabokra szeletelt tésztát (én négy részre osztom) egy lisztes deszkán nyújtsuk ki 5-6 mm vastagra. Formaszaggatóval szúrjunk ki tetszés szerinti formákat (nálunk a szív alak vált be a leginkább).
  6. A mézeskalácsformákat a sütőben kb. 18 percig süssük. Utána óvatosan, mert akkor még nagyon puha a kalács, emeljük le a sütőlemezről és tésztarácson hagyjuk kihűlni. 
Díszítéshez:

150 g porcukor
2-3 evőkanál citromhéj, hámozott mandula, kandírozott gyümölcsök vagy apró színes cukorgyöngyök (tetszés szerint)

  1. A porcukrot annyi citromlével keverjük ki, hogy sűrű, jól kenhető cukormázat kapjunk. Ezt töltsük be egy vékony csőrű nyomózsákba és kedvünk szerint díszítsük vele a mézeskalácsot. Utóbb szórjuk meg mandulával vagy apró, színes cukorgyöngyökkel. 
  2. A sütés előtt a mézeskalácsot bekenhetjük felvert tojásfehérjével is és rakhatunk rá félbevágott mandulát és apróra vágott, cukrozott gyümölcsdarabkákat.

Mi általában a sütés előtt dióval, mandulával díszítjük a mézeskalácsokat és megsütjük ezekkel együtt őket, natúr készítjük.

Sütés után egy dobozba zárjuk a kalácsokat, a mézeskalács halom tetejére téve egy-egy gerezd almát. Az alma alá tegyünk egy kis fóliát, ha közvetlenül érintkezik a mézeskaláccsal, eláztatja azt. 2-3 naponta forgassuk meg a kalácsokat, amelyik még keményebb, az kerüljön az alma közelébe. Kb. 1-2 hét alatt meg is puhul és isteni lesz. Akinél a lakás páratartalma magas, egy tányéron is hagyhatja, az asztalon puhulni őket. Nekem a dobozos variáció vált be. 

Sehol nem fogsz ilyet kóstolni, az garantált!

2013. március 16., szombat

Szűzérme medálok szalonnagyűrűbe burkolva

Nagyon egyszerű és finom fogás. Nem sok tennivalónk van vele. El is fogy azonnal. A receptet wiselady.hu oldalán találtam, meg is nézhetitek a klassz fotókat az étel készítésének folyamatáról.


A sertésszűzérmét 3 cm vastag szeletekre vágom és egy picit ujjbeggyel kilapítom. A húsos szalonnából szeleteket vágok (én bacont használtam, de  vastagabb szelet szalonnából -a recept szerint így készül- még finomabb) és a szűzérme medálok köré tekerem, fogpiszkálóval rögzítem. A hússzeleteket nem sózzuk, csak borsozzuk! Pici olajjal kikent tepsibe helyezem a húsokat és a sütő legmagasabb fokozatán 20 percig sütöm őket. (A párom sültebben szereti, én ráhagytam még 10 percet a sütésre). Tálaláskor a húst sózhatjuk (óvatosan, mert a szalonna is sós), valamint leöntjük a tepsiben keletkezett hús szaftjával. A hús nem szárad ki, porhanyós, puha lesz.



Én "sajátmárkás" tepsis burgonyával tálaltam, ami annyit tesz, hogy meghámozok pár szem burgonyát, karikára szeletelem (ne legyen túl vékony) és egy kiolajozott nagy tepsiben egymás mellé helyezem őket. Sóval, borssal megszórom (lehet variálni még egyéb fűszerrel is), picit a tetejét is megöntözöm kevés olajjal és sütőbe dugom. Kb. háromnegyed - egy órát sütöm 200 fokon, nem baj, ha egy-kettő a szélén megpirul.

Jó étvágyat!

Békebeli, mennyei házi csokoládétorta

Teljesen véletlenül akadtam erre a receptre a Nosalty.hu oldalán. Hát ez a csokitorta valami isteni! Igazi békebeli, fullosan csokis, hagyományosnak mondható fehér piskótával.....egy nap alatt felfaltuk az egészet. Nem mondom, hogy nem babráltam egy-két órát a konyhában és nem tornyosult a mosogatnivaló, de nagyon megérte!!! Ha szeretnéd érezni a békebeli, nagymama által készített torta ízét, hát szerintem ez az!


Hozzávalók:


Tésztához:

6 db tojás
30 dkg porcukor
6 ek forró víz
20 dkg liszt
fél cs sütőpor
csipet só

Krémhez:

2 cs csokoládés pudingpor
2 tábla jó minőségű csoki
5 dl tej
12 dkg porcukor
25 dkg margarin
2 cs vaníliás cukor

Tetejére:

1 tábla tortabevonó
3 ek étolaj


A kedvenc tortabevonó csokoládém az ALDI-ból! 400 gramm 600 Ft és mennyei. Ennek a fele került a torta tetejére, de elég lehet 100 g is.

 
Elkészítése:

Egy kocka sütőmargarint jó előre kivettem a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen!

Tészta:

A tojások sárgáját elválasztottam a fehérjéktől. A fehérjéket nagyon picit megsózva a hűtőbe tettem, amíg a tojások sárgáját felvertem a porcukorral és a forró vízzel (elektromos habverővel tettem mindezt). A lisztet elvegyítettem a sütőporral és a tojássárgás masszába szitáltam. Elővettem egy 26 cm átmérőjű tortaformát, sütőpapírral az alját kibéleltem, a sütőt pedig közben 175 fokra előmelegítettem. Felvertem a tojásfehérjéket nagyon keményre és az egészet nagyon lazán, egy keverőlapáttal beleforgattam a lisztes keverékbe. Erősen belekeverni nem szabad, csak könnyen és légiesen, így nem esik össze benne a hab. A masszát a tortaformába öntöttem és bedugtam a sütőbe. Először 175 fokon sütöttem 10 percig, majd visszavettem a hőmérsékletet 160 fokra és további 30 percig sütöttem. A sütés végén tűpróbát végeztem, ha még nem sült át, újabb 10 percre visszateszem sülni a sütőbe (nekem szükség volt rá).

Krém: a pudingporból, cukrokból a tejjel pudingot készítettem. A csokoládékat vízgőz felett felolvasztottam és a kész pudinghoz kevertem. Amikor kihűlt a csokoládés krém, robotgéppel a puha margarint belekevertem.

Amikor a tészta kihűlt, kétszer elvágtam vízszintesen (nem könnyű, de jó annak, akinek van torta szeletelője...) és a csokoládékrémmel megkentem. Hagytam egy keveset a torta tetejére és oldalára is. Majd a tortabevonó csokoládét vízgőz felett felolvasztottam, olajjal hígítottam (szép fényes is lesz) és ráöntöttem a torta tetejére. A torta oldalát körben mandulaforgáccsal díszítettem.

Istenien finom!!!

Az eredeti receptet ITT találjátok! 


De lássatok tortacsodákat is: TORTÁK ÁSZA 
Duff Goldman Baltimore extravagáns, egyedi tortáit és azok elkészítésének menetét csodálhatjuk meg a FEM3 műsorán minden nap 17 órakor.

Fotó: fem3.hu
 

2013. március 2., szombat

Mindenki kedvence a GOFRI!

Nos ennek a receptnek története van. Középiskolás éveimben külföldi szedd magad táborokba jártunk, hogy egy kis nyári zsebpénzt gyűjtsünk. Bizony-bizony, mi még NDK-ban szedtük magunkat! :D Hoztunk onnan nagy berlini macit (a vonaton külön helyre volt szüksége), Salamander cipőket, no és gofri sütőt! Micsoda újdonság volt! :D Hazatértem egy gofrisütővel! Ez kb. úgy 25 éve volt....vagy még több? :D Sebaj! De a receptet, melyet hozzá mellékeltek, gondosan megtartottam a mai napig és mondhatni szuperül bevált. Arra kérnék szépen megfejtést, hogy fiatal korunkban a strandokon arra az isteni, téglalap alakú, ropogós gofrira milyen habot fújtak? Volt csokoládés és vaníliás is. Puding vagy fagylaltpor/krém volt netalán? A megfejtéseket a hozzászólásban várom! :)


Hozzávalók:

120 g vaj
90 g cukor
1,5 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
5 tojás
6 dl tej
450 g liszt
2 kupak rum

Elkészítés:

Természetesen először a folyékony alapanyagokat keverem össze, előkapom hozzá a kézi robotgépet: a tojásokat kikeverem a cukorral és felöntöm a tejjel, majd jönnek a száraz hozzávalók (a lisztet keverjük el a sütőporral, ahogyan az egy hagyományos receptnél lenni szokott). A vajat olvasztott formában adom hozzá a végén, akárcsak az Ötker palacsintánál.

Már csak egy gofrisütő szükségeltetik hozzá. Ezt a legmagasabb fokozatra állítom, mindkét felét nagyon kevés olajjal bekenem, hogy ne ragadjanak le a gofrik és egy fél-háromnegyed merőkanálnyi adagot a tésztából ráfolyatok a sütőlapra. A sütő tetejét rázárom (nem kell lenyomni) és már szépen meg is dagad és sül a gofri. Ha túl sok tésztát teszünk a sütőbe, oldalt kifolyik. Érdemes egy picit barnábbra, pirultabbra sütni a tésztát, akkor jó ropogós lesz. 

A gofrit kizárólag frissen sütve érdemes enni! Mehet rá a porcukor, házi lekvárok, csokis-vaníliás krémek, nutella, ami csak fellelhető a kamrában. Na és persze nyomhatunk rá jó sok tejszínhabot is, had szóljon. Néha lehet, na! :D




2013. március 1., péntek

Ötker házilekváros karika

Ezt az aprósüteményt is számtalanszor készítem egy évben és most már az 5 éves fiam segítségével. Lassan gyakorlatilag átveszi a szerepemet sütésnél. Ő adagolja a hozzávalókat a robotgépbe, majd a kinyújtott tésztát kiszaggatja. Nagyon élvezi a tevékenységet! :)

Én azt gondolom, hogy ez egy hagyományos linzerkarika. Egy éjszakás altatást kíván zárt dobozban, másnapra a lekvár átjárja a linzerkarikákat és omlósan puhára varázsolja őket. Ez szó szerint így van. Sajnos nagyon hamar elfogy, iszonyú gyorsan szájba pakolható és persze dr. Oetker recept ez is -egy vaníliás cukor hátoldalán találtam.




Hozzávalók:

200 g liszt
fél tasak sütőpor
100 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
fél citrom leve
1 tojás
120 g vaj
lekvár, porcukor

A lisztet a sütőporral összekeverjük, megszitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, citrom levét és a tojást. A tésztába belegyúrjuk a hideg vajdarabkákat.  A kinyújtott tésztát karikákra kiszaggatjuk. A karikák felét középen legkisebb szaggatóval kiszúrjuk, kisütés után 1-1 egész és kiszúrt korongot gyümölcsízzel összeragasztunk. Tetejét porcukorral beszórjuk.

Ez a leírás a csomagon. 


Én az összes hozzávalót a robotgépbe teszem és tésztává keverem. Ha a tészta túl lágy lenne, kis időre hideg helyre teszem. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtom és nagy pogácsaszaggatóval kiszúrom a karikákat. A karikák felét középen a legkisebb kiszúróformával kilyukasztom, végül sütőpapírra helyezem őket egymástól távolabb (a karikák még nőni fognak). Alacsony hőfokon világos rózsaszínűre sütöm. Vigyázat, mert gyorsan megéghet! Ha kihűltek a linzerkarikák házi baracklekvárral egy teli és egy lyukas karikát összeragasztok és porcukorral megszórom. Egy éjszakára dobozba zárom őket, hogy megpuhuljanak.

Nagyon finom!!!