2013. december 21., szombat

Életem első olyan bejglije, amelyik nem durrant ki!

Hát kérem szépen, az idén receptet váltottam. Biztosra mentem Citromhab receptjével! Az egyik olyan gasztro oldal az övé, melyen minden recept tökéletes és bomba biztos! Én ezt rettentően preferálom. A bejglik óriásiak lettek, mivel a szokásos adag tésztából itt nem 4 rúd készült, hanem csak kettő. És most először NEM REPEDT KI A TÉSZTA! YES! És a legegyszerűbb volt ezidáig az elkészítési módja is! Hurrá! Íme:








A tésztához (nekem két rúdra volt elég)

500 g liszt

100 g vaj
70 g zsír
40 g cukor
1 nagyobb tojás
10 g friss élesztő
120 ml tej
1/2 kávéskanál só
reszelt citromhéj

A töltelékhez (ennyi 4 rúdra is elegendő)
400 g darált mák/dió
250 ml tej
250 g cukor
reszelt citromhéj

A kenéshez
1 tojás


Elkészítését pedig ITT találjátok! Más lett azóta az összetétel, mert 6 rúdra számolja már, olvassátok el mindenképp!

Nos, mára túl vagyunk a tesztelésen is. A nagymamám készített ilyen bejglit, jó emlékek törtek fel bennem. :) 
Nálam ennyi töltelék 4 rúdra elegendő, viszont a tészta csak kettőre. Kísérletezzetek!



2013. december 10., kedd

Mézeskalács II.




Azt gondolom, birtokomban van a legeslegfinomabb mézeskalács recept! Szó szerint, párja nincs! De az idén úgy adódott, hogy nincs időm kivárni hetekig a kalácskák megpuhulását, így hát választanom kellett egy azonnal puhulós fajtát. Találtam is a kifoztuk.hu oldalán és elkészítettem. A recept http://szepsegtar.blogspot.com/-án található. Ott megtaláljátok a hozzávalókat, elkészítés módját, sütését. Óriási nagy tállal lett az adagból, kb. 3-4 órán keresztül készítettem, kiszúrtam a formákat a gyerkőccel és együtt megsütöttük.







Hozzávalók az én ízlésem szerint:

30 dkg margarin vagy 25 dkg vaj
30 dkg cukor
3 tojás
25 dkg méz
2 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
narancs reszelt héja
2 kávéskanál fahéj
1 kg liszt
3 kávéskanál szódabikarbóna


Az elkészítését pedig ITT találjátok meg! Én nem szeretem a végén semmilyen tojásfélével megkenni a mézeskalács tetejét, natúron sokkal szebb! Lehet, hogy sütés után azonnal puha, de ha nem zárjuk gyorsan dobozba, megkeményedik. Ha így történne, a dobozba, egy kis fóliára tegyünk vágott almát, az puhán tartja őket.






Sült máj baconnal és hagymával

Újabb kedvenc gasztro oldal, figyelem! Kaldeneker.hu! A roston sült marmaháj receptje alapján az alábbi variációt készítettem el. Még frissen és melegen faltam kenyérrel, majd bele pusztultam, annyira ízlett. Na ne tessék számítani semmi különlegesre, de mégis! :)




Épp sertésmáj volt itthon egy jó nagy adag. Megmostam és csodás szeletekre vágtam a májat eléggé vékonyan, akárcsak egy kenyeret. Borsoztam. Közben elkezdtem pirítani a bacon szeleteket egy serpenyőben és egy pici házi zsírt is dobtam alá. Mikor a baconok megsültek, kikaptam őket a serpenyőből és következtek a májak, melyeket a sütés előtt megforgattam lisztben. Pár perc alatt mindkét oldalukat megsütöttem. Kivettem a májszeleteket is a serpenyőből, majd rádobtam a visszamaradt zsírra egy-két fejnyi hagymakarikát és átforgattam benne. Dobjuk az egészet egy tányérra össze! :) Isteni!!!