2014. július 19., szombat

Tzatziki

Piszok rég jártam Görögországban. Mióta családom van és folyton építkezünk, marad az otthon és a vidéki levegő. Igazából sokszor nem is vágyunk másra, olyan jó itt (Budajenőn). Fent vagyunk egy dombtetőn, csodálatos kilátás, a természet lágy ölén.... :) A falut olykor kolbászillat lengi körül. :)

Mint mondtam volt, nagyon régen jártam Görögországban és Korfun. Kulináris élvezetekben nem volt hiány, konkrétan egész nap "zabáltunk". Nem bírtunk betelni a gyrossal -melyet még sültkrumplival is megtömtek-, a muszakával cserépedényben, a szuvlakival, tzatzikivel és sorolhatnám..... ISTENI MIND!

Most megkívántam a tzatzikit és össze is dobtam percek alatt.






Sok receptet végigböngésztem és van, aki a sűrű-, van, aki a hígabb változatára esküszik. A kísérletezés rajtunk áll!

Hozzávalók:

400-500 gramm joghurt (valaki tejföllel keveri)
2-3 gerezd fokhagyma
1 nagyobb kígyóuborka
1 evőkanál olívaolaj (nálam hidegen sajtolt napraforgó ment bele)
menta/kapor esetleg
mehet borecet is, vagy el is maradhat
pár csepp frissen facsart citromlé
só/fehér bors

A sűrű változatánál 200 gramm joghurtba belenyomtak vagy 7-8 gerezd fokhagymát és két kígyóuborkát. Ránk van bízva, ízesítsük, készítsük ízlésünk szerint.

Kikevertem a joghurtot a hozzávalókkal. Kipróbáltam mentával, nekem ez a fűszernövény kevésbé passzolt bele, a kapor annál inkább. Fehér bors helyett is fekete ment most bele. Az uborkát meghámoztam (valaki héjastól gyalulja le), két végét levágtam és legyalultam. Olvastam, hogy lesózták az uborkát, én ezt sem tettem. Egyszerűen kicsavartam a levét és a joghurtba tettem, jól összekevertem. Pár órára hűtőszekrénybe tettem.

Fogyaszthatjuk pita, pirítóskenyér vagy grillezett húsok mellé is.



A dzadzíki (görögül τζατζίκι, kiejtve [caciki] is, angolos átírással: tzatziki) egy ismert török és görög ételkülönlegesség. A görög szó a török cacıkból (ejtve [dzsadzsık]) származik.

A dzadzíki főbb összetevői a joghurt (amely Görögországban és Törökországban általában juh- vagy kecsketejből készül), az uborka (pépesítve és leszűrve vagy kimagozva és felaprítva) és ízesítőként a fokhagyma (Görögországban akár egy teljes fej fokhagymát is használnak egy tál dzadzíkihez). Általában olívaolajjal, különféle fűszerekkel (kaporral, mentával) és egy kanál borecettel ízesítik.

Gyakran pitával és fekete olívabogyóval fogyasztják előételként. A dzadzíki egyben a török kebab mellé felszolgált kísérők illetve előételek; a görög szuvláki, illetve gírosz egyik fő összetevője is. Forrás: wikipedia.org



2014. július 16., szerda

Díjat kaptam én is.... :D

Most jön a sokszoros hurrá, hogy díjat kaptam! Kedves Anikó, A Napfény illata blog szerzője küldte meg részemre. Nagyon jól esett, hogy gondolt rám. :) Bár én csak kedvtelésből bloggerkedem, szeretek írni, fotózni, jelen lenni. De ezt csendesen. 

Feltörekvő, kezdő bloggerek kapják a díjat és adják tovább hasonszőrű társaiknak, hogy népszerűsítsék és elismerjék ezzel munkájukat. A díj mellé írnunk is kell magunkról és pár kedves kis kérdést feltennünk az általunk megjutalmazott társainknak. Hát lássuk.


Emberekkel találkoztam, rossz élmény született belőle. De minden rosszban van valami jó. A legjobbat hozták ki belőlem, megtaláltam azt, amit igazán szeretek. Írni. Weboldalt, blogot. Soha életemben nem foglalkoztam ilyennel, társaságban, emberek között mindig szerettem lenni, intézkedni. Megkértem hát a barátnőmmel közösen egy informatikust, hogy hozzon létre egy weboldalt. Létrehozta és 1 nap alatt tanultuk be a joomla programot hozzá, utána már ránk volt bízva, hogyan birkózunk meg a feladattal. Megbirkóztunk, lettek hirdetések, utaztunk szállodákba, bartereztünk. Olvastam a Gazdagmamit, követtem a társoldalakat, nyereményjátékokat szerveztem, a legismertebb oldalakkal tárgyaltam. Csak úgy. De egy idő után ez kevés volt, mivel folyamatosan fejlődni kell mind informatikailag, mind máshogyan. Céget fenntartani, weboldal díjait fizetni. Ekkor döntöttem úgy, hogy blogra váltok, azt ingyenesen is kezelhetem és tetszés szerint változtathatom a formáját. Így most van egy jelenleg álló Családinfó blogom kb. 4-5000 fővel és talán egy támogatóra vagy egy jelre várok, hogyan tovább.  :) Ötleteim, mint a tenger.... :D

A nagy szünetben aztán -hogy ne maradjak bloggerkedés nélkül- elindítottam ezt a kis gasztroblogomat. Nem szeretem a kifejezést, mert tök egyszerű háziasszony vagyok, szeretem leírni, lefotózni, amit csinálok és megosztani másokkal, hátha örülnek, hogy finomat süthetnek-főzhetnek. 

Még javában dolgoztam a nagyobb blogomon, amikor Anikó -a díj adományozója- írt nekem levelet kétségbeesve. Kezdő blogger volt és megjelentek a "jóakarói". Elkeseredett és engem kérdezett. Én pedig bátorítottam a továbbhaladásra és most tessék, már a televízióban is szerepelt! Nem is tudja, mennyire büszke vagyok rá, és saját magamnak milyen jó érzés, hogy adhattam neki valamennyit az én lelkesedésemből. :)))) A sikerét mind magának köszönheti! És rengeteg munka van benne, én ezt már mind tudom. Naphosszat online tárgyaltam, írtam, szerkesztettem. 

Szóval Anikó, köszönöm a díjat, adom tovább én is a következőknek:



És jönnek a kérdések:

Nyár vagy tél?

Tengerpart vagy hegyek?

Saját szörp vagy bolti?

Nyüzsgés vagy csend?

Mi ösztönöz az írásban?

Honnan szerzel inspirációt?


A válaszokat kérlek, a facebook oldalamra írjátok! Ti, kedves olvasóim pedig gyertek és olvassátok el! Köszönöm!



2014. július 13., vasárnap

Túrórudi torta 2.

Bár Csakapuffin túrórudi tortája abszolút bevált, de mindig próbálgatni fogom másokét is, kíváncsi vagyok, melyik lesz a legtökéletesebb. Puffiné abszolút hajaz a rudira, ropppanós, tényleg olyan rudis. Ezt a tortát inkább mondanám egy nagyon finom, könnyű túrótortának. Állítólag Stahl Judit receptje, a Nosalty.hu oldalán találtam Mignon felhasználónál. A hozzászólások egyértelművé tették, hogy a torta nagyon finom. És tényleg az, a fiam szülinapjára készítettem.



A recept hozzávalóit és elkészítését ITT TALÁLJÁTOK! Igazából hozzáfűzni valóm sincs, mindent  a leírtak alapján készítettem. A hozzászólásoknál találtok még variációkat. Van, aki 6 tojásos piskótát készít, azt kettévágja, közé keni a túrókrémet és a tetejére végül csokimázat önt. Egy biztos, igazán könnyű, puha a túrókrém és nagyon finom, hogy alul a piskóta meg van öntözve a cukros vízzel. 

Jó étvágyat!





2014. július 12., szombat

Meggylekvár dr. Oetkerrel

Te meg babám szedjed.... volt ma meggyfa vonatkozásában. Abszolút biomeggy került a birtokunkba. Én 5 kilónál megálltam -tekintvén a magozást-, barátosném 15 kilogramm alatt meg sem állt! Első gondolatban befőttnek gondoltam elrakni, de Timi rábeszélt a meggylekvárra és milyen jól tette! Én nem az órákig lekvárfőzögető vagyok, így hamar rá lehetett venni a dzsemfixre is. A dr Oetker termékei pedig mind kiválóak.




Vegyük elő a dr. Oetker dzsemfix super 3:1-ben variációt. A zacskóra pontosan le van írva, mit tegyünk, vagyis:

1250 gramm gyümölcshöz
350 gramm cukrot és 
egy zacskó 3:1-ben dzsemfixet veszünk.

Tehát meggymagozásra fel (előtte mossuk meg a meggyet). Kimagozva mértem le a megadott mennyiséget. Mindig egy adagot készítsünk egyszerre, nagyobb adagnál változik a főzési idő. Zsupsz bele egy lábasba, rá a cukor, dzsemfix és már izzíthatjuk is alatta a tűzhelyet. Közben elő egy botmixert és péppé zúzzuk az egészet, nem baj, ha maradnak egész vagy fél szemek is benne. Állandó keverés mellett eljutunk a forráspontig, majd kb. 3 percig kavarjuk forralva. Kimosott, csírátalanított (nálam pár perc mikro) üvegekbe töltjük és 5 percre fejre állítjuk. Kész is! 

Nagyon-nagyon finom és pikáns! :) Miután nálunk már elfogyott az idei eperlekvár, épp itt volt az ideje a meggylekvárnak, ami felváltja.





2014. július 9., szerda

Csirkemell sörtésztában Citromhabtól

Juj, nagyon szeretem ezeket a bundás husikat! Olyan finom, porhanyós lesz a husi ezektől az isteni bundáktól.... nyam-nyam. Ez egy sörtészta épp és Citromhab blogjáról kaptam el a receptet, köszönet érte, mert finom nagyon! :) 





Citromhab azt írja, vágjuk vékony szeletekre a csirkemellet és klopfoljuk ki. Még így is óriási husik születtek a sörtésztával. Szóval akár kisebb szeletekre is vághatjuk azt a húst.  :)

A hozzávalókat, melyeket ITT TALÁLTOK, csak gyorsan keverjétek ki, bele a sózott husi és máris mehet a forró olajba. Valóban fontos a tűz hőmérsékletét közepesre beállítani, mert a bunda egyébként hamar megég. Fontos, hogy a hús is jól átsüljön. Finoman sós-fűszeres-sörös, isteni! :)


 

2014. július 7., hétfő

A legegyszerűbb gyümölcsleves

Hogy miért az? Dobj bele bármilyen gyümölcsöt, amit otthon találsz, ízesítsd kedvedre és hűtsd be! Semmi fakszni.



Nem is írok pontos hozzávalókat, alakítsátok kedvetekre.

Egy lábasba vizet engedünk és mehetnek máris bele a kockára vágott gyümölcsök kedvünkre, a mélyhűtőből elővett ribizli, a kamrapolcról a befőtt cseresznye levével együtt.....

Fűszerezzük: pici sóval, borssal, kifacsart citromlével, szegfűszeggel, fahéjjal (utóbbiak lehetnek őröltek vagy egészben), kezelt citrom 1-2 levágott héja és természetesen ízesítjük cukorral vagy édesítővel, ki, ahogyan szeretné és amennyire édesre.

Forralunk egyet a levesen és behabarjuk: pici liszt és tejszín vagy tejföl keverékével, melyet vízzel vagy a leves levével higítunk, mielőtt óvatosan belecsorgatjuk a rotyogó levesbe. Átforraljuk. Akinek nem lesz csomós a levesben a rántás, annak plusz pont jár! A habarást is kedvünkre készítsük, van aki hígabban, van, aki sűrűbben szereti a gyümölcslevest.

A lábast hideg vízbe állítjuk és a levest lehűtjük, majd hűtőbe rakjuk. (Én még melegen is lapátoltam belőle.....).



2014. július 5., szombat

Avokádókrém I.

Azért írom, hogy avokádókrém I., mert megnézvén a neten talált recepteket, mindegyik másképp készül. Nálam ez az első próba. Már megint drága Erika zöldségesünknek köszönhetően Telkiből, akitől ide került két kifutó avokádó. Szerintem nem is tudja, milyen jót tesz velem, mert így kénytelen vagyok elkészíteni. :) Köszönet neki érte, puszillak Erika! :)

Az avokádókrém ízéről csak annyi fogalmam van, amennyit egy ALDI-ból származó, üveges avokádókrém ad. Így ahhoz hasonlóan igyekeztem eltalálni a krém ízét és úgy gondolom, sikerült is. Pont egy hasonló receptet fogtam ki.



Avokádó


Az avokádó még ma is főleg az amerikai kontinens privilégiuma. Nem főzzük, de nyersen a finom avokádókrém nélkülözhetetlen alapanyaga.

A(z) avokádó jellemzése

Az avokádó Közép-Amerika körtéje. Persze nem ugyanarra használják, mint mi a Vilmost, bár az avokádó maga is egy gyümölcs. A trópusi vidékekere jellemző buja, több tízméter magas örökzöld fák egyikén terem, és a babérfélékhez tartozik. Héja bőrszerű, húsa vajszerű, kívül zöld, belül fehér, mi az? Egyik legfurcsább tulajdonsága, hogy óriási, kemény magja van, de ezt könnyű leválasztani puha húsáról. Ha nem esszük meg, akkor az arcunkra kenjünk, mert a kozmetikai ipar is kihasználja az előnyeit.

Ja a receptet el is felejtettem a sok írásban.  Nosalty.hu oldalán találtam Barbanya felhasználónál.

Hozzávalók:

2 érett avokádó (ha kemény, még érlelnünk kell egy darabig)
1 gerezd fokhagyma
3-5 evőkanál joghurt
egy kisebb citrom levének majdnem fele
só, bors, őrölt fűszerkömény, petrezselyem


Az avokádót megmostam, félbevágtam és óriási magját kidobtam. Egy kiskanál segítségével az avokádó puha húsát a héjából kikanalaztam egy tálkába. Mindenki ízlése szerint tegye bele a hozzávalókat. Először kis adagban és ahogy a szánk íze kívánja, fokozzuk tovább az ízhatást.

Nálam belekerült kb. 4-5 evőkanál joghurt, egy fél citrom leve majdnem, 1 gerezd fokhagyma átnyomva, ment bele szépen só, bors, kömény és friss petrezselyem is, melyet itt nevelgetek a teraszon. Akkor érte el az íz a végét, amikor kellőképpen laza lett a gyümölcs húsa a joghurttól, megfelelően savanykás lett a citromtól és harmadikként épp eléggé fűszeres-sós. Ezt éreznetek kell, az ember addig keveri, míg azt nem mondja, MOST PONT JÓ! Ha még azt érzitek, na még hiányzik belőle valami, mehet tovább az ízfokozás. Előkaptam egy botmixert és pépesítettem a krémet a hozzávalókkal együtt.

A nyári melegben mi rengeteg mártogatóst eszünk hidegtálak mellé. Az ALDI-ban kapható olasz grissini, tortilla chips és egy sós keksz is (pl. TUCC) tökéletes a mártogatásra. Állítólag a hűtőben 3-4 napig is elvan egy lezárt edényben a krém. Ne ijedjünk meg, a krém színe barnulni fog!

Egy pohár száraz pezsgő, egy könnyed nyári rosé jól dukál a krémhez!








 

2014. július 3., csütörtök

Egyszerű hétköznapokra karfiolpörkölt

Nálunk sok ilyen nap van, vagyis: ügyesen kell összedobni valamit az otthoni hozzávalókból. Az én drága Erika zöldségesemtől pedig klassz, kifutó karfiolokat kaptunk épp, úgyhogy fel is avattam őket egy jó kis zöldség pörkölt formájában.

Semmi nagy faksznira nem kell gondolni, de hideg tejföllel isteni volt számomra!




Amiből készítettem 2 főre:

2 kisebb fej karfiol
2 fej hagyma
só, bors, pirospaprika, pici gulyáskrém
petrezselyem, lestyán (én akár kaporral és egyéb fűszernövénnyel is el tudnám képzelni)


A hagymákat felkockázva kevés olajon üvegesre pároltam, pici házi pirospaprikát szórtam rá, majd rádobtam a rózsáira szedett, megmosott karfiolokat és megfuttattam őket a hagymán. Épp hogy valamennyi vízzel felengedtem (vigyázat: úgy, mint a tök, a karfiol is hamar összeesik), fűszereztem és kb. fél órácskát pároltam, főztem (hagyjuk a vizet elfőni). -Úgy szeretem, ha a karfiol még roppanós marad, ezért nem főzöm túl.
A végén egy kis tejföllel dúsítottam. Nekem levesesebb lett, de így is befaltam. Igen finom, hideg tejföllel a tetején tálalva. 

Természetesen a levét egy kis liszttel besűríthetjük (én most nem tettem), ha igazán pörkölt formát szeretnénk. Állítólag nokedlivel illik tálalni.... hmmmm.... de van, aki rizst főz bele a pörköltbe vagy külön köretként tálalja. Hát ezt rátok bíznám. :)


Egyszerű és nagyszerű!