2014. november 30., vasárnap

10 perces mézeskalács

Gyorsan elkészíthető mézeskalács receptet találtam a receptneked.hu oldalán! Nagy előnye, hogy a kiszúrt formák sütés után sem veszítettek alakjukból! Szépek lettek és finomak is. 4 tepsi készült el az alábbi adagból.









Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 1,25 dl méz
  • 15 dkg porcukor
  • 2 tk mézeskalács fűszer
  • 2 kk szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 15 dkg margarin
A hozzávalókat egy keverőgép segítségével összedolgozzuk. Ha túl puha a tészta, hűtőbe tesszük (én mélyhűtöttem negyed órácskát). A tésztát kb. 3 mm vastagra kinyújtjuk és tetszőleges formákkal kiszúrjuk. Előmelegített sütőben, kb. 170-180 fokon 10 percig (ne tovább!) sütjük. Szép aranybarnák lesznek és puhák is! Ennyi!


További mézeskalács recepteket találsz még oldalamon ITT!




Házi csokilikőr

Az otthon ízei blogjáról kaptam el a receptet. Isteni, kubai fehér rumot csorgattam a likőrhöz, mondhatni mennyei. Mintha csak egy likőrös, igazi feketecsokoládét majszolgatnánk.
Így advent első napjához szépen is passzol... :) (Mikor nem?)


Hozzávalók:

fél literhez



2 dl folyékony habtejszín (Én 2,5 dl-el készítettem és utólag még hígítani is kell majd, mert besűrűsödik)
4 ek keserű kakaópor
15 dkg cukor
10 dkg 70-80%-os étcsokoládé
2,5 dl rum (Mi eredeti, kubai fehér rumot használtunk)


A rum kivételével a hozzávalókat egyneművé olvasztjuk a tűzhelyen alacsony láng mellett, majd hűlni hagyjuk. A rumot kimérjük. Egy szitán átszűrve a tejszínes csokoládét rácsurgatjuk, összekeverjük. A csodás likőrt csiszolt üvegbe öntjük (vagy amilyen van). Másnap nekünk besűrűsödött, ezért vagy még rummal (de már így is elég erős) vagy még tejszínnel hígítjuk (mi utóbbival tettük). 

Jó szürcsölgetést! :) Mennyei!






2014. november 25., kedd

Mini islerek Szofika konyhájából

Nem mondom, hogy nem jár egy kis macerával, de egy, marha nagy előnye volt a receptnek: hogy az egészet a 7 éves fiam készítette el. Én csak ültem és mondtam a készítési folyamatot...na jó, időnként kinyújtottam a tésztát, de tényleg ennyi. Szofika konyhájából származik a recept. Azt írja, tegyük el a kész islerkéket dobozba, hogy ott aztán puhuljanak tovább. Szerintetek eljutott a dobozig? Puhulni....már így is tök puha a házi lekvártól! :D Gondoltam elteszek belőle az adventre...hát még a holnapot sem éri meg! A fene vigye el, süthetek megint!



Tökéletes darabot nem keresni, háziasszony vagyok nem csodagasztroblogger! :)

A receptet a fene se írja le még egyszer, ha egyszer Szofika már olyan jól megfogalmazta! Sima csokoládé  helyett tortabevonót használtam (az ALDI-s a kedvencem) és így is isteni! Íze a zserbó és isler között állapotra hajaz! :)


Jó lekvár-csoki ragacsozást! :)