2014. december 30., kedd

Szezámmagos kiflicskék Szofika konyhájából

Nagyon finom kis sörkorcsolyák és abszolút kívánják az italozást is! :) Szofika a konyhában blogján találtam a receptet, azonnal megtetszett. Hát úgy kell eldugnom, hogy maradjon valami a holnapi, szilveszteri asztalra. :))







Hozzávalók:

32 kicsi kiflihez



25 dkg liszt

fél ek. só

0,75 dl olaj

1,5 dl langyos tej

1 kk. cukor

2,5 dkg friss élesztő



Tetejére:

1 felvert tojás

szezámmag
Az elkészítés módját ITT TALÁLJÁTOK! Nálam másfél tepsi jött ki a fenti adagból. Vigyázat, mert a második tepsi hamarabb sül a forró sütő miatt! Az elsőt hideg sütőben kell elindítani. A kiflik még nőni fognak sütés közben, így érdemes nagyobb helyet hagyni közöttük. Mindenképp tartsuk be, hogy a feltekert kifli vége alul legyen!




2014. december 26., péntek

Rozmaringos-fokhagymás sült kacsacomb

Először próbáltam, recept marad, isteni! Recept az aprosef.hu oldaláról INNEN! Előző este kéretik elkezdeni egy kis száraz páccal, majd másnap kb. 3 óra sütést számolni! :)





Hozzávalók 4 kacsacombhoz:

4 db kacsacomb
só, bors, rozmaring
kb. 15-18 fokhagyma gerezd 
kb. 10 fej vöröshagyma
zöldségleves kockából alaplé (4 kacsacombhoz kb. 5-6 dl)


A kacsacombokat megmossuk, bőrös felüket beirdaljuk (késsel vágásokat teszünk rá). Mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk, friss rozmaringgal és az apróra vágott fokhagyma gerezdekkel masszírozzuk. Egy tepsibe vagy tálba lerakjuk a combokat és a vöröshagymákat szeletekre vágva, beborítjuk őket. Fóliával letakarva, egy éjszakára a hűtőbe tesszük a combokat. 

Másnap az összes hagymát egy tepsi aljára tesszük, ráfektetjük a kacsacombokat bőrükkel lefelé és a zöldséglevet a húsok alá locsoljuk. Ne lepje el a húsokat, épp csak az alján legyen. Vagy fóliával letakarjuk a tepsit vagy egy másik tepsivel fedjük le (nálam ez vált be a legjobban -mint egy kacsasütőnél) és előmelegített 180 fokos sütőben 2 és fél órát sütjük. Majd a fóliát, borító tepsit levesszük, a combokat bőrükkel felfelé fordítjuk és egy 25-30 perc alatt megpirítjuk.

Isteni a szaft, a rengeteg finom, szaftos hagymát egy tálban felkínálhatjuk a húsok mellé! Jó étvágyat!



2014. december 18., csütörtök

Citromos keksztekercs

Bonnie konyhájából kaptam el a receptet. Minden évben a tekercs kókuszos változata készül el karácsonykor, de most felkaptam a fejem a citromos ízesítésre. Nagyon pikáns, a savanykás íz kellemesen ellensúlyozza az édes keksztakarót. Amint a fotón látjátok, elkövettem azt a hibát, hogy nem daráltam meg eléggé a kekszet, ezért kinézetre darabos maradt, de ez mit sem von le az íz értékéből. :) Javaslom azért, hogy inkább a keksz darált változatát vegyétek, így a probléma kipipálva....


Hozzávalók:

A keksztekercshez:
30 dkg darált háztartási keksz
15 dkg porcukor
2 dkg darált dió
2 kávéskanál cukrozatlan kakaópor
fél dl erős kávé
1 tojás (én nyersen nem tettem bele tojást-ettől azért tartok, egy hozzászólás alapján baracklekvárt adtam hozzá, kb. úgy 4-5 teáskanálnyit)

A citromos krémhez:
10 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 citrom leve

A recept leírását itt találjátok, én is követtem a megadott eljárást! :! Egy hosszú rúd készült belőle.


 

2014. december 10., szerda

Karácsonyi linzer házi lekvárral

A recept a Napfény és Fűszer blogjáról próbálódott ki. Csodaszépek lettek a kis karácsonyi linzereink! És másnap, dobozkába zárva kezdenek a -házi lekvártól átitatódva- puhulni.









Hozzávalók:
-30 dkg liszt
-20 dkg vaj
-10 dkg cukor
-1 tojássárgája
-1 citrom reszelt héja

A hozzávalókat robotgép segítségével tésztává gyúrjuk és kis időre hűtőbe tesszük. A blog írója szerint hideg vajdarabkákkal dolgozzunk, ettől lesz igazán linzer a linzer! :)

Kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát és az adott formákkal kiszúrjuk. Lehet egy teli-egy lyukas, vagy egy teli-egy teli dióval megrakva. Szóval számoljunk párokat, melyek összeragasztásra kerülnek a lekvárok által (én házi barackdzsemet és meggylekvárt használtam -az édesebbel finomabb). Amelyik linzerke tetejére vagdalt diófélét (vagy bármit) szórni szeretnénk, kenjük meg tojásfehérjével és úgy rá a felaprított diót. Előmelegített sütőben sütöttem 160 fokon kb. 15-20 percig (a blogon 10 perc van megadva). A blog írója is azt mondja, színt ne kapjon a linzer, maradjon kellemes sárgás-fehér. Ha kihűltek a linzerek, egy-egy darabot a lekvárral összeragasztunk, porcukorral megszórjuk, és dobozba zárjuk őket, had puhuljanak.

Nagyon szépek! Én a helyetekben rögtön dupla adaggal kezdenék!

Ennél a receptnél szerintem még finomabb a dr.Oetker lekváros karikája, ITT TALÁLOD!