2015. június 23., kedd

A Masni bögrés-kefíres sütije

Annyira egyszerű a recept, hogy a 8 éves fiam egyedül készítette el a süteményt és igen finom lett. A masni.cafeblog oldaláról próbáltuk ki a receptet. A leírásuk szerint béna biztos, tényleg az, elronthatatlan.







Hozzávalók, a mérce a kefíres pohár:

– 2 pohár kefir

– 4 pohár liszt

– 1 sütőpor

– 2 pohár cukor

– fél pohár olaj

– 4 tojás

– tetejére gyümölcs (pl. 3 pohárnyi magozott meggy nyáron vagy egy lecsöpögtetett magozott meggybefőtt télen)


Szóval egy nagy tálba adagolta a gyerkőc az összes hozzávalót, szépen elméregetett, töltötte a kefíres poharat, akár a homokozóban... :D Elektromos kézi keverővel szép egyenletesre kevertük a tésztát, majd sütőpapírral bélelt magasfalú tepsibe öntöttük. Én tortaforma mániás vagyok mindenben, de nem ajánlom, mert a tésztát a magassága miatt jóval tovább kell sütni a megadottnál, hogy a felemelkedett közepe is átsüljön, valamint a meggyek inkább a tetején maradnak, alulra vastagabb tészta jut. Egyszóval magasfalú, téglalap alakú tepsi elő! A tészta tetejét megszórjuk jócskán meggyel, nekünk nem ázott el, sőt! Előmelegített 180 fokos sütőben sütjük 40-45 percet a leírás szerint. Én a tortaformában jóval tovább sütöttem, sőt még le is kellett takarnom a tetejét sütőpapírral, hogy ne égjen meg -itt folyamatos tűpróbát végeztem.

Tényleg egyszerű és finom!

2015. június 15., hétfő

Citromfűszörp

Az egyik partnerem, Anapfényillata blogjáról vettem a receptet, annyira finom, hogy meg kell osszam veletek. Ráadásul tartósítószer mentes, száraz dunsztban hűlt ki. A citromfű pedig a kertemben nő. Érdemes ültetni egy kis tővel, gyorsan szaporodik, szét lehet ültetni és újabb bokrokat létrehozni.




Gyógyhatásai

Elsősorban idegerősítő és nyugtató hatása ismert. Alvási zavarokra, kezdődő depresszióra, idegnyugtatásra, ideges eredetű szívpanaszokra használjuk. Serkenti a máj működését, emésztésjavító, puffadásgátló. Izzasztó hatása is van. Szabályozza a pajzsmirigy működését és csökkenti a túltermelésből adódó idegességet. Menstruáció előtti idegfeszültség csökkentésére is alkalmas.

A benne található polifenolok antivirális tulajdonságúak, ajakherpesz gyógyulását segítik és felére csökkentik a vírus kialakulásának gyakoriságát.

Olvass a növényről többet itt (forrás): http://gyorgytea.hu/gyorgyteak/egyedi-teak/citromfu-tea


A baloldali üvegben bodza-, a jobb oldaliban citromfűszörp van



Hozzávalók (én rögtön a négyszeresével indítottam):

1 liter víz

25 g citromsav

1 kg cukor

1 nagy csokor citromfű


Beleteszünk egy hatalmas csokor citromfüvet egy lábasba és felöntjük vízzel. Hűtőbe tesszük és másnapig állni hagyjuk. Másnap 10-15 percig felforraljuk, majd finom szűrőn szűrjük. Ezután mehet bele a cukor és a citromsav, melyet feloldunk, majd további 5 percig forraljuk. Ezután üvegekbe töltjük és mehet a száraz dunsztba, a tartósítás miatt. Előkaptam egy nagy lavrot, kibéleltem jó vastag takarókkal és beledugdostam az üvegeket. Kb. 4-5 nap alatt hűltek ki, folyamatosan ellenőriztem őket. Mint ahogy a képen is láthatjátok, kancsóban vízzel felengedve, citromkarikákkal megspékelve és jól behűtve fogyasztom, valami isteni!