2015. szeptember 27., vasárnap

Rumos kókuszgolyó

Sokféle kókuszgolyót készítettem már. Általában darált háztartási keksz az alapja ennek az édességnek, de készítettem már főtt burgonyából is. Nos, most kekszből készültek a golyócskák, a hozzávalók vagyis összetevők aránya pedig egy tökéletes eredményhez vezettek. Mindenből épp annyi van benne, amennyi kell, érezni, hogy egyensúlyban van tészta. No és rum is került bele, nem is kevés! Az elkészítése pedig gyerekjáték! A receptet Gabula András-Halmos Mónika-Korpádi Péter-Ratyi Árpád NAGY SÜTEMÉNYESKÖNYVéből vettem (Szalay Könyvkiadó). Amellett, hogy a könyv csodás külsővel van ellátva, gyönyörű képekkel illusztrálva, finom recepteket találunk benne! Ajánlom szeretettel!






Hozzávalók: 

25 dkg darált háztartási keksz vagy sütimorzsa
5 dkg mazsola (nálunk épp nem volt itthon)
4 evőkanál méz
1 evőkanál kakaópor
5 dkg vaj
1 dl tej
4-5 evőkanál baracklekvár
2 evőkanál rum
5 dkg kókuszreszelék

10-15 dkg kókuszreszelék a hempergetéshez


A mézet a tejjel összemelegítjük. A hozzávalókat egy robotgépbe tesszük, hozzáöntjük a mézes tejet és egységes masszává dolgozzuk. Majd a hűtőben 1-2 órát pihentetjük. Végül nedves kézzel diónyi nagyságú golyókat formázunk és a kókuszreszelékben megforgatjuk. Kész!





2015. szeptember 4., péntek

Rigó János tortában

Bizony! Rigó János tortába ugrott, méghozzá nem is akármilyenbe! Ez a recept is Citromhabé, ki másé is lehetne...isteni finom a csokoládés hab benne,de vigyázat, egy szeletnél több nem megy le, annyira laktató! :) Ne várjátok, hogy Citromhab sütemény kinézetét produkáljam, az enyém csak olyan béna háziasszonyi...a díszítés és formázás nem az erősségem na, az ízvilág kialakítása viszont annál inkább. A látszat csal, irtó gyorsan elkészültem a tortával!



Hozzávalók 24 cm-es tortaformához
A piskótához
4 tojás
2 evőkanál víz
140 g porcukor
2 teáskanál kakaópor
2 evőkanál olaj
140 g finomliszt
1/2 kávéskanál sütőpor

A krémhez
500 ml tejszín
60 g cukor
100 g étcsokoládé
1 kávéskanál vaníliakivonat
1 evőkanál rum

A tetejére
150 g étcsokoládé
1 evőkanál étolaj


Nem kell megijedni a sok hozzávaló láttán, egyáltalán nem vészes. A torta gyorsan kész volt, nem kellett órákig pepecselni sem. Elkészítését és csodás kinézetét ITT TALÁLJÁTOK! :D




Csirketorta

Citromhab blogjáról a recept, mert szeretjük! :) Húsból torta? Miért ne? Finoooom! Egyet irígylek Citromhabtól. Nála minden étel és sütemény olyan tökéletesen néz ki! Még ez a csirketorta is, nézzétek csak! De a lényeg amúgy is az, hogy mennyire finom a végeredmény! És valóban az.




Hozzávalók 24 cm-es tortaformához

2 egész csirkemellfilé
30 dkg reszelt sajt
10 dkg szeletelt gépsonka
4 tojás
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál liszt


A torta elkészítését ITT TALÁLJÁTOK!


Amit még egyszer nem követek el, hogy a leírás alapján sütőpapírt teszek a tortaforma aljára. Konkrétan összeolvadt a sajttal. Inkább egy kis zsírozást, prézlizést vagy lisztezést ajánlanék. A bő egy óra sütést valóban vegyük bőven, a következőnél egy picivel tovább fogom sütni, de ezt tényleg sütője válogatja. :)

Kedvenc egyszerű köretemet készítettem hozzá:

A meghámozott burgonyát kedvemre cikkekre vágom, sózom, borsozom és olajjal a tepsiben átforgatom. Kb. 200 fokon bő egy órát sütöm vagy egy picit tovább, ha szeretnénk rápirítani is. :) Isteni!