2015. október 18., vasárnap

Egyszerű norvég almatorta

Nos hát, alig kellett valamit varázsolnom és máris készen lett. És igen, igazi kis almás süteményke északi beütéssel. Finom, egyszerű, gyors. Mialatt sül, az egész lakást fahéj mámor önti el. :) A recept innen származik.








Hozzávalók:

A tortához


125 g kristálycukor
125 g vaj
125 g búzaliszt (BL55)
10 g vaníliás cukor - bourbon
2 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
1 teáskanál sütőpor
citrom reszelt héja
2 db alma

A tetejére szóráshoz
12 g kristálycukor
2 g fahéj (őrölt)


Most jön a szokásos -amit unni szoktam- , hogy a tésztához a vajat keverjük ki habosra a cukrokkal, citromhéjjal, egyesével adjuk hozzá a tojásokat, majd a végén a sütőporral elkevert lisztet. Nooos, mindehhez ha nincs kedvem -bár tudom, hogy akkor a tészta nem lesz előírásszerűen TÖKÉLETES- dobjuk az összes hozzávalót egy robotgépbe, aztán had szóljon! :D 

Ha kész, a leírás szerint egy 18 cm, sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a tésztát. Nekem csak 24-es van, tökéletes lett így is. 

Az almákat megpucoljuk, negyedeljük, magházukat kivájjuk és a negyedeket szép kis szeletekre vágjuk -nem baj, ha vastagabb, ennél a tortánál belefér. Majd a szeleteket függőlegesen, talpukra állítva, legyezőszerűen szépen egymás mellé beleszúrjuk a tésztába, körkörösen.

Tetejét megszórjuk a kristálycukor és fahéj keverékével.

Előmelegített, 180 fokos, légkeveréses sütőben sütjük 30-45 perc között, attól függ, kinek, milyen magas a tésztája. Végezzünk tűpróbát, hogy átsült-e a tészta.

Az a finom IKEA-s forró kávé jól esne hozzá... :)


2015. október 17., szombat

Hússal rakott zöldbab

Nem szoktam ilyet készíteni, kérésre készült, sok hasonló receptből ollóztam össze és lett egy finom végeredmény. :) A fűszerezés a titka minden ételnek, csak ennyit tudok hozzáfűzni! :) Itt a majoranna és a fűszerkömény játszott fontos szerepet.







Mint látjátok, egy elég nagy és csodás sütőedényben készült az étel, írom a kb. hozzávalókat, ahogy én készítettem, aztán variálhatja mindenki kedvére. Az arányokat saját magunk tudjuk beállítani ízlésünknek megfelelően.

Kb. 60-70 dkg darált sertéshús (szerintem pulyka is mehet hozzá)
2 tasakos rizs =1 doboz / vagy -aki sima rizzsel készíti- 1 bögre
1 közepes hagyma, 1 gerezd fokhagyma
só, bors, 2 teáskanál paprikakrém (Pirosarany mondjuk), majoranna, fűszerkömény, pirospaprika
kb. 1 kg zöldbab (mirelit télen)


3 fázisunk van:

1. A húsból pörköltalapot készítünk. Azaz a hagymát, fokhagymát apróra vágva zsiradékon megfonnyasztjuk, rádobjuk a darált húst és fehéredésig pirítjuk. Fűszerezzük majorannával, sóval, borssal, őrölt fűszerköménnyel, pirospaprikával, paprikakrémmel és kevés vízzel felengedve a hús puhulásáig pároljuk.

2. Kifőzzük a két tasakos rizst a dobozon lévő előírás szerint sós vízben vagy kevés zsiradékon picit megpirítjuk a sima rizst -vagyis hagyományos módon készítjük-, felengedjük 2x-2,5x annyi vízzel, sózzuk és alacsony lángon fedővel letakarva megpároljuk.

3. A zöldbabot szintén sós vízben megfőzzük, pároljuk.

És most jön a rétegezés:

A tepsit, sütőtálat zsiradékkal kikenjük, egy sor kifőtt zöldbab, egy sor rizs, egy sor darált hús következik vagy más sorrendben is lehet, ahogy tetszik a rétegezés (én kétszer rétegeztem). Általában zöldbabbal zárják a sort a tetején, nálam darált hús jutott, így is isteni. A rétegek között a rizst-babot még picit sóztam borsoztam és az első húsréteget is már meglocsoltam tejföllel, majd a tetejét is beborítottam vele. Valaki a tejfölt joghurttal is keveri még pluszban. A tejfölt én mindig egy kis vízzel felengedem, kikeverem és úgy öntöm le vele az ételt, így becsorog a legkisebb résekbe is és átitat mindent, kevésbé ég meg a tetején. 

Kb. 180 fokon sütöttem úgy egy órát. De látjuk, mikor kezd a teteje sülni, pirulni és akkor kész is!

Jó étvágyat!
















2015. október 10., szombat

Bácskai rizseshús

Utoljára gyerekkoromban ettem rizses húst, már egészen elfelejtettem, mennyire finom. Ezt kérték tőlem, így előkaptam a Femina.hu oldaláról egy receptet, azt írja: eredeti bácskai rizses hús. Eredeti-e vagy sem, isteni finom lett. Ezentúl gyakrabban fogom elkészíteni ezt az egyszerű és laktató ételt.



Hozzávalók:

50 dkg sertéscomb
25 dkg rizs
2 tv paprika
2 paradicsom
1 nagy fej vöröshagyma
1 evőkanálnyi pirospaprika
só, frissen őrölt bors
olaj
pár szál friss petrezselyem


A húst kockákra vágom, sózom, félreteszem. A hagymát felaprítva olajon megfonnyasztom, rádobom a húst és fehéredésig pirítom. Megszórom pirospaprikával, borsozom (én tettem egy kis őrölt köményt is) és felengedem annyi vízzel, hogy ellepje, majd főzni kezdem a húst. Közben hozzáadom a kockára vágott paprikát, paradicsomot és együtt a hússal, annak puhulásáig főzöm. Kóstoljuk meg többször menet közben a húst, hogy valóban megpuhult-e, ha kell még, öntsük fel újra egy kis vízzel, hogy tovább párolódjon. A végére, egy sűrű szaftos, pörköltalapot kapunk. 1 órát minimum pároltam a sertéscombot (ez a hús minőségének függvénye szerintem).

A rizst kevés olajon megfuttatom és kétszer annyi vízzel felöntöm, sózom. Megvárom, ameddig egyet rottyan magam hőfokon, máris a legkisebbre veszem alatta a tüzet és fedővel lefedve (én minimális rést szoktam hagyni, hogy ne fusson ki) készre párolom. Nagyon gyors művelet, figyeljünk oda!

Amikor a hús szaftja már jól besűrűsödött, a hús megpuhult, hozzáöntöm a megfőtt rizst, megszórom petrezselyemmel (nálam kimaradt), a tűzön egyet kavarok rajta és kész is. Én hagytam még egy kicsit fedő alatt, a tűzről félrehúzva megpihenni az ételt.