Nos hát, alig kellett valamit varázsolnom és máris készen lett. És igen, igazi kis almás süteményke északi beütéssel. Finom, egyszerű, gyors. Mialatt sül, az egész lakást fahéj mámor önti el. :) A recept innen származik.
Hozzávalók:
A tortához
125 g kristálycukor
125 g vaj
125 g búzaliszt (BL55)
10 g vaníliás cukor - bourbon
2 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
1 teáskanál sütőpor
citrom reszelt héja
2 db alma
A tetejére szóráshoz
12 g kristálycukor
2 g fahéj (őrölt)
2 g fahéj (őrölt)
Most jön a szokásos -amit unni szoktam- , hogy a tésztához a vajat keverjük ki habosra a cukrokkal, citromhéjjal, egyesével adjuk hozzá a tojásokat, majd a végén a sütőporral elkevert lisztet. Nooos, mindehhez ha nincs kedvem -bár tudom, hogy akkor a tészta nem lesz előírásszerűen TÖKÉLETES- dobjuk az összes hozzávalót egy robotgépbe, aztán had szóljon! :D
Ha kész, a leírás szerint egy 18 cm, sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a tésztát. Nekem csak 24-es van, tökéletes lett így is.
Az almákat megpucoljuk, negyedeljük, magházukat kivájjuk és a negyedeket szép kis szeletekre vágjuk -nem baj, ha vastagabb, ennél a tortánál belefér. Majd a szeleteket függőlegesen, talpukra állítva, legyezőszerűen szépen egymás mellé beleszúrjuk a tésztába, körkörösen.
Tetejét megszórjuk a kristálycukor és fahéj keverékével.
Előmelegített, 180 fokos, légkeveréses sütőben sütjük 30-45 perc között, attól függ, kinek, milyen magas a tésztája. Végezzünk tűpróbát, hogy átsült-e a tészta.
Az a finom IKEA-s forró kávé jól esne hozzá... :)