2016. június 20., hétfő

Egyszerű és nagyszerű: könnyű nyári cukkini

Hoztam két könnyű cukkinis receptet, így a nyári nagy melegben úgysem kíván többet az ember. Mindkettőt lehet mártogatni bármilyen joghurtos, tejfölös, majonézes öntetben. :) Fini!





1. Parmezános cukkinicsíkok:

1 db cukkini
4 evőkanál reszelt parmezánsajt
1 teáskanál oregano (morzsolt)
1 teáskanál bazsalikom 
1 teáskanál kakukkfű 
2 csipet őrölt bors
1 mokkáskanál fokhagymapor, vagy fokhagymakrém
2 evőkanál olivaolaj

A cukkinit negyedeljük hosszában. Ha túl hosszú, még ketté vághatjuk.
Egy tálba reszeljük a parmezánt, hozzáadjuk a bazsalikomot, oregánót, borsot, fokhagymát, kakukkfüvet, esetleg pici sót és összekeverjük.
Egy tepsibe sütőpapírra rakjuk a cukkini szeleteket, megkenjük olajjal, és megszórjuk a fűszerekkel.

160 C fokra előmelegített sütőben kb 20 percig sütjük. Nem kell ezüstfóliával letakarni a sütőben. Aztán kezdjük el mártogatni valamilyen hideg, joghurtos mártásban (lásd lent). Hmmmmm....


2. Parmezános bundás cukkini fűszeres majonézzel

2 db cukkini, só, bors,
5 dkg liszt,
2 tojás
10 dkg finomra reszelt parmezán sajt
10 dkg zsemlemorzsa
2 dkg vaj
olaj a sütéshez

Mártáshoz:
2 dl tejföl, vagy natúr joghurt
1 dl majonéz
1 kis csokor snidling
1 ek. dijoni mustár

A megmosott, szárvégeitől megfosztott cukkinit hosszában felszeleteljük, mindegyik szeletet vékony halrudacska nagyságú darabokra vágjuk.
Panírozás: először lisztbe, majd a felvert enyhén sózott, borsozott tojásba, végül a reszelt parmezánnal kevert zsemlemorzsába forgatjuk a cukkini szeleteket.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, mikor forró, hozzáadjuk a vajat, majd aranybarnára sütjük benne a cukkiniket.
Papírtörlőn lecsepegtetjük.
A mártogatóshoz összekeverjük a majonézt, a tejfölt, a mustárt és az aprított snidlinget, sózzuk, borsozzuk, ezzel tálaljuk a rántott cukkinit.






2016. június 19., vasárnap

Limoncello

Hoztam egy kis hűsítő limoncellot a forró nyári napokra! Isteni! Vigyázat, mert azt hisszük, sokat ihatunk belőle, de a második pohár után álljunk le! :D A vodka azért ütni képes! :) 


Limoncello:

5 dl vodka
1 rúd fahéj
3 szegfűszeg
4 citrom
1 lime
5 dl víz
40 dkg cukor

Egy befőttes üvegben a vodkába teszem a vékonyan lehántott citrom héjakat és a fűszereket.
A tetőt rácsavarom és megy a hűtőbe 1-2 hétre.
A vízből és a cukorból szirupot főzök és teljesen kihűtöm, egy éjszakára a hűtőbe teszem.
Másnap átszűröm a vodkát és összekeverem a sziruppal.
Üvegekbe töltöm és mehet vissza a hűtőbe.
Ha még hidegebbre szeretnénk, fogyasztás előtt betehetjük a mélyhűtőbe is.


Papa kedvenc tepsis krumplija

Nem csalás-nem ámítás, ez lett anyuéknál a kedvenc köret. Nagyon finom, egyszerű és piszok gyorsan fogy. :) 




Tepsis krumpli:


Megmossuk az apró krumplikat (újkrumpliból készül!), majd cikkekre vágjuk héjastól.
Kikent olajjal lévő tepsibe rakjuk, sózzuk, és a tetejét is meglocsoljuk egy kis olajjal.
Letakarjuk alufóliával és fél órát sütjük.
Kis időre a végén levesszük az alufóliát, hogy még piruljon a teteje.

Ekkor megszórhatjuk petrezselyemmel, hagymával, vagy fűszerekkel ízlés szerint és tálalható.

Ennyi! Nem tudjuk abbahagyni! :)