2016. október 25., kedd

Párolt lila káposzta

Ebben az őszi-téli időszakban ez kihagyhatatlan...főleg liba- vagy kacsacomb mellé feltálalva! :P Az elkészítése nem egy bonyolult művelet, a lila káposzta daraboktól hemzsegő edények elmosogatása viszont annál inkább. :D De a fene megette ott, ahol van! Vagyis nem a fene, hanem mi! A párolt lila káposztát, mely édeskés-köménymagos ízével emeli az ilyen-olyan sült combocskák fényét! :)



Hozzávalók:
1 fej lila káposzta
méz, só, bors, őrölt kömény, ecet


Szóval, nem is írok pontos hozzávalókat, mindenki ízesítse kénye-kedvére. Én az édes párolt káposztát szeretem, így mézzel készítem.

Nagyobb darabokra felvágom a káposztát. A robotgép segítségével (éles kés) apróra darálom a káposzta darabkákat úgy, hogy mindig csak egy kisebb adagnyit veszek. A kis ledarált adagokat kiöntöm, jöhet az újabb adag. Mások vékony csíkokra vágják egyszerűen a káposztát, ki, hogyan szereti. Én apróra darálom úgy, hogy még "harapható" legyen. Ha ez kész, egy tálban lesózom, kb. fél órát állni hagyom. 

Egy nagyobb lábasban olajon a kifacsart káposztát párolni kezdem, majd mézet öntök rá és elkeverem. Azért nem cukrot, mert nekem a cukor mindig odakap és apró csomókat képez. Az egészet épp, hogy felöntöm egy pici vízzel, sózom, borsozom, őrölt köményt szórok rá. Kb. fél óra alatt megpárolódik a káposzta, de közben folyamatosan kóstolom és ízesítem, ahogy megkívánja (ilyenkor már cukor is mehet bele méz helyett). A végén egy pici ecetet öntök hozzá. Állítólag azért a végén kell, mert az ecettől lassabban párolódik meg a káposzta. Ne ijedjünk meg, világosabb lesz a színe a káposztának az ecettől.

Ha esetleg sok lé marad vissza, leszűrjük, hogy csak a tiszta káposztánk maradjon meg. Ha kihűlt, dobozokba téve, a mélyhűtőbe tehetjük és akkor vesszük csak elő, ha azt egy ételünk megkívánja. Pár perc melegítés a mikróban és mint ha akkor készítettük volna el.