2017. január 11., szerda

Gyors mini kakaóscsiga

Leveles tésztából készül, gyorsan készen van és a gyerekek imádni fogják. Én inkább másnap szeretem megenni, ha leveles tésztából készül a csiga, frissen még túl törékeny, ropogós. De azért frissen is bevágtam egy párat (nekem legyen mondva)... A receptet a Nosalty.hu oldalán találtam ITT! Nem olyan szépek és tökéletesek, de az enyémek! :D






Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta
5 dkg vaj (vagy margarin)
2 ek cukrozatlan kakaópor
4 ek cukor

A leveles tésztát kivesszük a mélyhűtőből, egy 20 percet hagyjuk felengedni. Ha külön lapokból áll, szétszedjük lapokra és úgy engedjük fel (kövessük a dobozon lévő utasítást). Majd nyújtsuk ki egy kicsit a tésztát, ha felengedett (ne várjuk meg, amíg el kezd száradni és repedezni). Ha több lapka tésztánk van, nyújtsuk egymásba, egy- egy nagyobb téglalapot alkotva, amit majd feltekerhetünk.

Az olvasztott vaj felével kenjük meg a tésztát és szórjuk meg a kakaó és cukor keverékével. Szerintem még akár 3-5 ek. arányú kakaó-cukros keveréket is elbír.  Tekerjük fel, mint egy bejglit és tetszőleges vastagságú szeleteket vágjunk belőle. A szeleteket oldalukkal lefektetve tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe egymástól kicsit messzebb és tetejüket kenjük meg az olvasztott vaj másik felével. Csak bátran! 

Azt írja a recept, hogy 180 fokos előmelegített sütőben süssük. Nálam inkább a dobozon lévő leírás jön be. 200 fokon kb. 15 perc. Legyen egy kis színe a csigáknak. Ha kiugrottak (vagyis másztak...) a sütőből, mehet rá a sok-sok porcukor. Kihűlve szerintem zárjuk dobozba vagy takarjuk le fóliával és másnapra lesz az igaz, ha el nem fogy addigra! 












2017. január 10., kedd

Kandírozott citrushéjak

Szerintem ez nem csak karácsonyra készíthető el, hanem végig a téli szezonban, ameddig fogyasztjuk a déli gyümölcsöket. A sok-sok cukor ellensúlyozza a gyümölcshéjak fanyar ízét, remek párosítás és nassolni való. Elég csak egy darabot elfogyasztanunk belőle, nincs is szükség többre. :) A receptet a  kifőztük.hu oldalán találtam ITT! Tetszett, hogy nem csak egyféle gyümölcsből készültek. És természetesen felhasználhatjuk süteményekbe is a kandírozott gyümölcsöt.





Hozzávalók:

2 narancs
1 citrom
1 grapefruit
cukor vagy nyírfacukor
étcsokoládé


A megevésre szánt gyümölcsöket úgy fosztjuk meg a héjuktól, hogy késsel szépen bevágjuk, negyedeljük a héjakat, majd lehúzzuk őket. Ha maradt még rajta gyümölcshús, azt is szépen kivágjuk, a hús alá nyúlva lehelet vékonyan. Majd a negyed héjakat csíkokra vágjuk. Helyes, vékony kis ladik formájú csíkocskák lesznek. 

3x-i ismétléssel a héjakat annyi vízben felforraljuk, hogy épp ellepje őket. Forraljuk, leszűrjük, öblítjük. Újra és újra. Majd lemérjük a héjak súlyát és ezzel egyenlő mennyiségű cukrot teszünk hozzá és újra forraljuk, majd főzzük addig, ameddig üvegesen áttetszőek nem lesznek. Én ennél még tovább főztem, ameddig el nem párolgott a víz és már csak a cukros héjak maradtak. Így finomabbak lettek és sokkal hamarabb száradtak meg. 

Ha kész, szűrőlapáttal kiszedjük őket, egyesével rácsra helyezzük és hagyjuk kihűlni. Majd kristálycukorba forgatjuk egyesével és egy tepsin szépen külön rakosgatva megszárítjuk a citrushéjakat. Ha szeretnénk, a héjak felét csokoládéba is márthatjuk. 

Zárd dobozba téve sokáig eláll, néha azért nézzünk rá, hogy még jó-e,nem rohadt-e meg. Felhasználhatjuk süteményekbe vagy az ízlelő bimbóinkat kényeztethetjük velük! :D 







Egyszerű és nagyszerű: lekváros piskótatekercs


Ez a klasszikus lekváros piskóta még mindig favorit. Ez van. Főleg, ha túlteng a hűtőnk tojásban. Nálunk most épp ez a helyzet, így felhasználási módot kerestem rá.
Egy finom puha piskóta tésztába beleharapni, amelyből kifolyik a házi barack lekvár, mennyei és még mindig elutasíthatatlan! A receptet az apróséf oldalán találtam ITT! Kétszer készítettem el eddig, mondom is mik a tapasztalataim.





Hozzávalók:
5 db tojás 

90 g búzaliszt 

90 g kristálycukor
400 g baracklekvár




 

A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral. A tojásfehérjéket felverjük robotgép segítségével. A cukros tojássárgájába óvatosan beleforgatjuk -hogy a hab ugye ne törjön össze- a felvert fehérjéket. Majd a kimért lisztet is kisebb adagokban bele szitáljuk és óvatosan elkeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát és előmelegített 180 fokos sütőben 25 percig sütjük. A fent megadott linken minden mozzanat gyönyörűen illusztrálva vagyon! :) Előfordulhat, hogy sütés közben már 15 percnél barnul a piskóta teteje. Ha nagyon aggódnánk, nyugodtan letakarhatjuk egy sütőpapírral. 

Amikor megsült a piskóta, óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt és egy másik sütőpapírra helyezve, még melegen feltekercseljük és hagyjuk így kihűlni. Ha kihűlt, megkenjük a lekvárral és hűtőbe tesszük pihenni. Javaslom, hogy tekerjük be fóliával, mert még képes kiszáradni! Kár lenne érte! :D


Na de most! A receptben megadott sütőméret nem a hagyományos tepszi, hanem a kisebb fajta. Először ebben sütöttem. Gyönyörű vastag lett a tészta, de feltekerni szinte alig lehet és megtömtem a 400 g lekvárral, ami konkrétan a szeletelésnél kicsurgott belőle. Nos így is finom volt, aki ezt választja.

Ha a hagyományos nagy tepsiben sütjük, szépen tekercselhető lesz, de vékonyabb a piskóta tészta. Nos döntse el mindenki kedvére, melyiket választja!

Egy biztos, nagyon finom a piskóta tésztája, jó recept!