Az én nagy kedvencem ez a rakott tészta és anyukám istenien készíti. Időnként áttelefonálok (elég sűrűn), hogy anyuuuuuuuuu, úgy szeretnék enni egy ilyen halmozott, rakott tésztatornyot. Imádom, ahogy a dió, a házi lekvár és a mák a tésztával jó barátságban vannak. Lehet enni hidegen, melegen, ahogy jól esik. :)
Hozzávalók:
Hozzávalók egy nagy jénaihoz, kb. 4 személyre (szerintem többre):
35-40 dkg széles metélt
Darált mák,
Darált dió,
Porcukor,
Kristálycukor,
Baracklekvár
só, pici olaj
Elkészítés:
A tésztát sós vízben puhára főzzük. A kifőtt tésztát leszűrjük, majd
pici olajjal összekeverjük.
A kb. 5 dkg darált mákot 4-5 evőkanál porcukorral összekeverem.
Szemre látni lehet az arányokat, ne legyen túl cukros.
A darált diót pedig kristálycukorral keverem össze. Az arányok
hasonlóak a mákhoz.
A kifőtt tésztából egy nagyobb jénai tál aljában elhelyezek egy
réteget. Először rászórom a kristálycukorral elkevert diót. Ha úgy látom, hogy
nem terítette be egészen vastagon a tésztát, még hozzádarálok.
Ezután újabb kifőtt tészta réteg jön, úgy, hogy mindig takarja
el az előző réteget.
Erre rakok bőven kb. 6-7 evőkanál házi baracklekvárt, és újra
befedem egy adag kifőtt tésztával.
Végül megszórom a porcukros mákkal, ez is legyen bőséges, majd
újabb réteg tésztát teszek az egésznek a tetejére.
Az így elkészített rakott tésztát előmelegített sütőben kb.
170-180 fokon fél-egy órát sütöm ameddig megpirul a tészta a tetején. Ne legyen magasabb hőfokon sütve, mert akkor nem
sül át a belseje, viszont a tészta teteje hamar megpirul!
Isteni!