Ezt az aprósüteményt is számtalanszor készítem egy évben és most már az 5 éves fiam segítségével. Lassan gyakorlatilag átveszi a szerepemet sütésnél. Ő adagolja a hozzávalókat a robotgépbe, majd a kinyújtott tésztát kiszaggatja. Nagyon élvezi a tevékenységet! :)
Én azt gondolom, hogy ez egy hagyományos linzerkarika. Egy éjszakás altatást kíván zárt dobozban, másnapra a lekvár átjárja a linzerkarikákat és omlósan puhára varázsolja őket. Ez szó szerint így van. Sajnos nagyon hamar elfogy, iszonyú gyorsan szájba pakolható és persze dr. Oetker recept ez is -egy vaníliás cukor hátoldalán találtam.
Hozzávalók:
200 g liszt
fél tasak sütőpor
100 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
fél citrom leve
1 tojás
120 g vaj
lekvár, porcukor
A lisztet a sütőporral összekeverjük, megszitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, citrom levét és a tojást. A tésztába belegyúrjuk a hideg vajdarabkákat. A kinyújtott tésztát karikákra kiszaggatjuk. A karikák felét középen legkisebb szaggatóval kiszúrjuk, kisütés után 1-1 egész és kiszúrt korongot gyümölcsízzel összeragasztunk. Tetejét porcukorral beszórjuk.
Ez a leírás a csomagon.
Én az összes hozzávalót a robotgépbe teszem és tésztává keverem. Ha a tészta túl lágy lenne, kis időre hideg helyre teszem. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtom és nagy pogácsaszaggatóval kiszúrom a karikákat. A karikák felét középen a legkisebb kiszúróformával kilyukasztom, végül sütőpapírra helyezem őket egymástól távolabb (a karikák még nőni fognak). Alacsony hőfokon világos rózsaszínűre sütöm. Vigyázat, mert gyorsan megéghet! Ha kihűltek a linzerkarikák házi baracklekvárral egy teli és egy lyukas karikát összeragasztok és porcukorral megszórom. Egy éjszakára dobozba zárom őket, hogy megpuhuljanak.
Nagyon finom!!!