Drága barátosnémra maradt egy adag túró. Gyorsan rá is ugrottam és bebartereztem egy bodzaszörpre, már szemeim előtt láttam egy finom túrós süteményt. Mint tudjátok, nem bírom a túl bonyolult dolgokat, megint egy egyszerű receptre bukkantam Gabriella kalandjai a konyhában blogján. Azt szeretem, ha olyan hozzávalók szerepelnek a receptben, melyek általában megtalálhatóak egy konyhában.
Nos ez a túrós szelet rekord sebességgel készült el és egy kezdő háziasszony is bátran nekifoghat. A tésztája mennyeien könnyű és finom. Gabriella blogján azt írta, hogy almás pitének is ezt a tésztát használja. Hát nem is csodálom, tényleg isteni! Lássuk!
Hozzávalók:
Tésztához:
- 30 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 10 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- kb. 1 dl tejföl
Az összes hozzávalót egy robotgépbe dobtam és tésztává gyúrtam. A tésztából két gombócot formáltam és fóliába csomagolva betettem a hűtőbe, ameddig a túrókrémet elkészítettem.
Töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 2 tojásfehérje
- 1 közepes citrom leve
- 1 csomag vaníliás cukor
- kb. 12 dkg porcukor (vagy ízlés szerint)
+ 1-2 evőkanál búzadara vagy zsemlemorzsa
+ 1-2 evőkanál búzadara vagy zsemlemorzsa
A túrót villával összetörtem, hozzáadtam a cukrokat, citrom levét (ezt bátran, sőt érdemes megkóstolni, hogy elég pikáns-e) és végül a tojásfehérjék felvert habját.
Az egyik tésztagombócot kinyújtottam egy nálam 36x27 cm-es (nem a legnagyobb) tepsi méretére és a tepsibe helyeztem (nem kell alá semmi, nem tapad le). Az alsó tésztalapra búzadarát szórtam, hogy ne ázzon el a tölteléktől (állítólag zsemlemorzsa is mehet). Az alsó lapra kentem a túrótölteléket. A maradék tésztát is kinyújtottam, ráhelyeztem a töltelék tetejére. Villával helyenként megszurkáltam.
Amikor kihűlt, felszeleteltem és porcukorral meghintettem.
Isteni! Jó étvágyat!