Omlósz? Nem! Omlós! :D Egy kicsit megkergültem a csirke elkészítése alatt... nem véletlen. Egy tök egyszerű recepttel találod szemben magad, oh, mi ez nekem, egy-kettő és már kész is. AHA. Ez ok, csak egy kicsit sok benne a buktató. És persze, ezt mind elfelejtették leírni a recept mellé, így volt akinek sikerült, volt akinek nem. Nem keveset bosszankodtam a sütés közben, de elolvastam a recepthez hozzászólókat és leszűrtem a tapasztalatot, így a végére sikerült és valóban omlós lett az a nyamvadt csirke. :))) A recept a Nosalty.hu oldalán található KIKI felhasználónál.
Először is: szerintem ez egy egyszerűbb formája az illatos, omlós csirkének és bepácolva sem volt előtte a hús (nekem ez most épp jól jött), mint egyéb receptek szerint.
Másodsorban: a hús sütése előtt tessék szkafandert húzni és mindenféle védőfelszerelést, mert az olaj a sütés közben bizony fröcsög!
Harmadszor: mindenképp édes-savanyú mártással érdemes elkészíteni, mert magában nem olyan izgi. Nálam most csak ketchup volt itthon, nagyjából azzal is tudtam ellensúlyozni az ízt.
Hozzávalók:
60 dkg csirkemellfilé
3 tojásfehérje
só
őrölt bors
5 ek. étkezési keményítő
olaj a sütéshez
3 tojásfehérje
só
őrölt bors
5 ek. étkezési keményítő
olaj a sütéshez
Szóval, a csirkét vékony csíkokra vágjuk. Próbáljuk meg úgy szeletelni, hogy tényleg minél vékonyabb legyen!
A tojásfehérjéket villával egy kicsit felkavarjuk, hozzáadjuk az étkezési keményítőt és jócskán sózzuk, borsozzuk, ne sajnáljuk belőle, különben ízetlen lesz. Én átlagosan tettem bele, így sütés után még újra sóztam, borsoztam a husikat, hogy legyen ízük. A tojásos masszába forgatjuk a 60 dkg-nyi csirkemell csíkot és kisütjük.
Na de állj, hogy jártam! Megfogtam és egy szűrőlapát segítségével egy adagot beletettem a forró olajba. Hát szépen össze is állt egy adagba, amit csak nagy nehézségek árán tudtam szétválasztani. Egy szó, mint száz, egyesével kell a húscsíkokat a forró olajba tenni és úgy kisütni. Azonban vigyázat! Ha túl forró az olaj, akkor meg odaég és kemény lesz a bunda. Egy jó közepesen forró olajba érdemes beletenni EGYESÉVEL a husikat és forgatni őket. Csak kevés darabot süssünk egyszerre és egymástól távol, hogy ne érjenek össze! Még halovány barnán vegyük ki őket egy szűrőlapát segítségével, ne várjuk meg, míg odaégnek! Hogy az olaj lecsepegjen a húsról, törlőpapírra helyeztem őket és a kész húsokkal megrakott tányért beborítottam egy másikkal, hogy még jobban puhuljanak.
Sütés közben egy jó pár égési sérülést szereztem (ezért szokták jó mély edényben, bő forró olajban sütni -de hát nem vagyok étterem), de ha mindent jól csinálunk, valóban OMLÓSZ lesz! :D
Nem engem szidni, ha nem sikerül, hanem próbálgatni, ügyeskedni és mindent betartani, amit én írni! :) És majd elfelejtettem, az édes-savanyú mártás elkészítését megtaláljátok a felhasználónál ITT!