Nekem nincs jobb, mint anyukám kovászos uborkája! Ez van és kész! :) Pont úgy kovászos és pont annyira ropogós, ahogy kell! Minden évben követeljük! :)
KOVÁSZOS UBORKA házilag eltéve:
Hozzávalók egy 5 literes üveghez:
2,5 kg uborka, (kb. egyforma, válogatott, kemény, kovászolni való uborka)
egy csomag kapor,
3 liter víz,
5 evőkanál só,
szárazabb kenyér serclije.
Elkészítés:
Az uborkákat megmosom, és egyenként a két végét levágom, nehogy keserű uborka kerüljön bele.
A
kimosott 5 literes üveg aljára helyezem a csomag kaprot, majd erre
sorba rakom a már megtisztított uborkákat (nem szabad gyömöszölni, csak
szépen sorba rakni.)
A 3 liter
vizet egy lábasban felforralom, és forraláskor beleteszem az 5 lapos
evőkanál sót. A vizet félrehúzom a tűzről, és hagyom langyosra kihűlni.
Amikor
már kihűlt ráöntöm az uborkákra úgy, hogy ellepje, de még maradjon hely
a kenyérnek is a tetején. Levágok egy méretesebb sercli véget a
kenyérből és ezt belenyomom a vizes uborka tetejére. Ne lógjon ki az
üvegből, inkább nyomkodjuk beljebb a kenyeret, nem baj ha elázik.
Ezután
napos helyre teszem, és otthagyom 4 napig érni. Az üveg alá is és az
üveg tetejére is teszek egy-egy kistányért. Alá azért teszünk, mert amikor a
napon kovászolódik össze az uborka, a leve kicsit kifolyhat az
üvegből. Ha látszik az üvegben, hogy már nem zöld az uborka, tehát érik -de ne várjuk meg, hogy puha legyen!-, behozzuk a napról. Először a
kenyeret levesszük a tetejéről, majd hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt,
kiszedegetjük az uborkákat befőttes üvegekbe, szűrőn keresztül felöntjük
őket az uborka levével, és hűtőben tároljuk.
Imádjuk és üvegszámra fogyasztjuk! :)