2013. november 21., csütörtök

Sütőke

Kíváncsi vagyok, ettetek-e már ilyet? :) A panírozás végeztével megmaradt tojásból készül, gyakorlatilag húspótló. Én nagyon szeretem, van hogy magában is megkívánom és gyorsan sütök magamnak egy sütőkét csak úgy....


Szóval vagy a panírozáskor megmaradt tojást vagy friss tojást felverve egy picit felengedjük vízzel, sózzuk, borsozzuk és elvegyítjük annyi liszttel, hogy körülbelül egy közepes sűrűségű masszát kapjunk. Se túl híg, se túl sűrű ne legyen. Egy villa segítségével a forró olajba szedjük a tésztát és gyorsan két villa segítségével széthúzzuk nagyobb - kerek formára. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Próbáljuk meg minél jobban széthúzni, mint egy lángost, hogy jól átsülhessen. Ha túl vastag, lehet, hogy belül nem fog átsülni. Végül még sózhatjuk, borsozhatjuk, ha úgy jobban esik. Isteni a ropogós széle is. :) Egy darab tojással próbáljátok ki először.





Rántott sajt, ami nem folyik ki a panírból

Sokáig küszködtem én is különböző trükkökkel, ritkán sikerült a rántott sajt. Amíg rá nem találtam a femina.hu oldalán egy tökéletes receptre. Íme a megoldás:


Hozzávalók:

rántani való sajt
tej
só, fűszer tetszés szerint
liszt
tojás
zsemlemorzsa

A rántani való sajtot vastagabb szeletekre vágjuk és mindegyiket tejben megforgatjuk. Jöhet a panírozás: liszt, tojás felverve és tetszés szerint fűszerezve (só vagy vegeta) és zsemlemorzsa. Kétszer megyünk végig a soron: liszt - tojás - zsemlemorzsa, liszt - tojás - zsemlemorzsa. És itt jön a lényeg: legalább egy fél órára- órára berakjuk őket a mélyhűtőbe a sütés előtt. Sütéskor forró olajba tesszük a lefagyasztott sajtokat, gyorsan megforgatva aranybarnára sütjük őket. Nekem még egyszer sem folyt ki a sajt a panírból! Hajrá! 

A tökéletes tejberizs


Bevallom, mostanában nem sok receptet tudtam felmutatni, pedig rengeteget kipróbáltam. Nagyon kevés azon receptek száma, amely tökéletes lenne a bemutatásra. Vannak olyan sütemények, melyek kinézetre akkora lájkszámot kapnak, aztán elég csak elkészíteni őket és az ellenségednek sem kívánod. Egy-egy bloghoz ragaszkodom csak, ahol kivétel nélkül, minden bemutatott étel kiváló. Ez ritka!



Aztán költözés alatt is állunk, már csak alapfelszerelések vannak a közelben. Az átlagos hétköznapokon az ember sok egyszerű ételt készít, de nem mindegy, hogy milyen recept alapján. Igen nehéz egy jó tejberizst tökéletesen elkészíteni és így van ez a rizsfelfújttal is! Legalább is nálam... :)

Ma az apróséf.hu oldalán ráakadtam a tökéletes tejberizs receptjére, mondhatom, felér bármilyen bonyolultabb édességgel, isteni és elsőre sikerült. :P






Hozzávalók:



200 g rizs
200 ml víz
1 csipet só
1 L tej
130 g kristálycukor (én helyettesítettem a felét Norbi féle édesítővel)
1 db citrom reszelt héja (bio vagy ALDI citrom fogyasztható héja)
1 teáskanál vanília eszencia (ez nagyon sokat dob az ízén)
mazsola (nálam kimaradt, a család nem mazsolás)

Minden művelet közben folyamatosan kevertem a rizst!

A rizst a vízzel feltettem közepes hőfokon főni. Amikor elfőtt a víz róla (igen gyorsan), picit megsóztam és feleresztettem a liter tejjel. A közepesnél egy kicsit magasabb hőfokon újra főzni kezdtem addig, hogy a rizs a tej háromnegyedét magába szívja, a többi maradjon rajta. Ekkor lezártam a tüzet alatta, belekevertem a cukrot, vanília esszenciát és a reszelt citromhéjat.

A tűzhely szélére húztam, egy fedővel letakartam és hagytam, hogy a maradék tejet magába szívja a rizs. Még langyosan isteni krémes, vaníliás édes. Jó étvágyat!