2013. február 22., péntek

Minden jóval megrakott tészta

Az én nagy kedvencem ez a rakott tészta és anyukám istenien készíti. Időnként áttelefonálok (elég sűrűn), hogy anyuuuuuuuuu, úgy szeretnék enni egy ilyen halmozott, rakott tésztatornyot. Imádom, ahogy a dió, a házi lekvár és a mák a tésztával jó barátságban vannak. Lehet enni hidegen, melegen, ahogy jól esik. :)


Hozzávalók:

Hozzávalók egy nagy jénaihoz, kb. 4 személyre (szerintem többre):



35-40 dkg széles metélt

Darált mák,

Darált dió,

Porcukor,

Kristálycukor,

Baracklekvár

só, pici olaj



Elkészítés:



A tésztát sós vízben puhára főzzük. A kifőtt tésztát leszűrjük, majd pici olajjal összekeverjük.

A kb. 5 dkg darált mákot 4-5 evőkanál porcukorral összekeverem. Szemre látni lehet az arányokat, ne legyen túl cukros.

A darált diót pedig kristálycukorral keverem össze. Az arányok hasonlóak a mákhoz.



A kifőtt tésztából egy nagyobb jénai tál aljában elhelyezek egy réteget. Először rászórom a kristálycukorral elkevert diót. Ha úgy látom, hogy nem terítette be egészen vastagon a tésztát, még hozzádarálok.

Ezután újabb kifőtt tészta réteg jön, úgy, hogy mindig takarja el az előző réteget.

Erre rakok bőven kb. 6-7 evőkanál házi baracklekvárt, és újra befedem egy adag kifőtt tésztával.

Végül megszórom a porcukros mákkal, ez is legyen bőséges, majd újabb réteg tésztát teszek az egésznek a tetejére.
Az így elkészített rakott tésztát előmelegített sütőben kb. 170-180 fokon fél-egy órát sütöm ameddig megpirul a tészta a tetején. Ne legyen magasabb hőfokon sütve, mert akkor nem sül át a belseje, viszont a tészta teteje hamar megpirul!

Isteni!