Az egyik partnerem, Anapfényillata blogjáról vettem a receptet, annyira finom, hogy meg kell osszam veletek. Ráadásul tartósítószer mentes, száraz dunsztban hűlt ki. A citromfű pedig a kertemben nő. Érdemes ültetni egy kis tővel, gyorsan szaporodik, szét lehet ültetni és újabb bokrokat létrehozni.
Gyógyhatásai
Elsősorban idegerősítő és nyugtató hatása ismert. Alvási zavarokra, kezdődő depresszióra, idegnyugtatásra, ideges eredetű szívpanaszokra használjuk. Serkenti a máj működését, emésztésjavító, puffadásgátló. Izzasztó hatása is van. Szabályozza a pajzsmirigy működését és csökkenti a túltermelésből adódó idegességet. Menstruáció előtti idegfeszültség csökkentésére is alkalmas.
A benne található polifenolok antivirális tulajdonságúak, ajakherpesz gyógyulását segítik és felére csökkentik a vírus kialakulásának gyakoriságát.
Hozzávalók (én rögtön a négyszeresével indítottam):
1 liter víz
25 g citromsav
1 kg cukor
1 nagy csokor citromfű
Beleteszünk egy hatalmas csokor citromfüvet egy lábasba és felöntjük vízzel. Hűtőbe tesszük és másnapig állni hagyjuk. Másnap 10-15 percig felforraljuk, majd finom szűrőn szűrjük. Ezután mehet bele a cukor és a citromsav, melyet feloldunk, majd további 5 percig forraljuk. Ezután üvegekbe töltjük és mehet a száraz dunsztba, a tartósítás miatt. Előkaptam egy nagy lavrot, kibéleltem jó vastag takarókkal és beledugdostam az üvegeket. Kb. 4-5 nap alatt hűltek ki, folyamatosan ellenőriztem őket. Mint ahogy a képen is láthatjátok, kancsóban vízzel felengedve, citromkarikákkal megspékelve és jól behűtve fogyasztom, valami isteni!