2017. január 10., kedd

Egyszerű és nagyszerű: lekváros piskótatekercs


Ez a klasszikus lekváros piskóta még mindig favorit. Ez van. Főleg, ha túlteng a hűtőnk tojásban. Nálunk most épp ez a helyzet, így felhasználási módot kerestem rá.
Egy finom puha piskóta tésztába beleharapni, amelyből kifolyik a házi barack lekvár, mennyei és még mindig elutasíthatatlan! A receptet az apróséf oldalán találtam ITT! Kétszer készítettem el eddig, mondom is mik a tapasztalataim.





Hozzávalók:
5 db tojás 

90 g búzaliszt 

90 g kristálycukor
400 g baracklekvár




 

A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral. A tojásfehérjéket felverjük robotgép segítségével. A cukros tojássárgájába óvatosan beleforgatjuk -hogy a hab ugye ne törjön össze- a felvert fehérjéket. Majd a kimért lisztet is kisebb adagokban bele szitáljuk és óvatosan elkeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát és előmelegített 180 fokos sütőben 25 percig sütjük. A fent megadott linken minden mozzanat gyönyörűen illusztrálva vagyon! :) Előfordulhat, hogy sütés közben már 15 percnél barnul a piskóta teteje. Ha nagyon aggódnánk, nyugodtan letakarhatjuk egy sütőpapírral. 

Amikor megsült a piskóta, óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt és egy másik sütőpapírra helyezve, még melegen feltekercseljük és hagyjuk így kihűlni. Ha kihűlt, megkenjük a lekvárral és hűtőbe tesszük pihenni. Javaslom, hogy tekerjük be fóliával, mert még képes kiszáradni! Kár lenne érte! :D


Na de most! A receptben megadott sütőméret nem a hagyományos tepszi, hanem a kisebb fajta. Először ebben sütöttem. Gyönyörű vastag lett a tészta, de feltekerni szinte alig lehet és megtömtem a 400 g lekvárral, ami konkrétan a szeletelésnél kicsurgott belőle. Nos így is finom volt, aki ezt választja.

Ha a hagyományos nagy tepsiben sütjük, szépen tekercselhető lesz, de vékonyabb a piskóta tészta. Nos döntse el mindenki kedvére, melyiket választja!

Egy biztos, nagyon finom a piskóta tésztája, jó recept!