2017. január 10., kedd

Kandírozott citrushéjak

Szerintem ez nem csak karácsonyra készíthető el, hanem végig a téli szezonban, ameddig fogyasztjuk a déli gyümölcsöket. A sok-sok cukor ellensúlyozza a gyümölcshéjak fanyar ízét, remek párosítás és nassolni való. Elég csak egy darabot elfogyasztanunk belőle, nincs is szükség többre. :) A receptet a  kifőztük.hu oldalán találtam ITT! Tetszett, hogy nem csak egyféle gyümölcsből készültek. És természetesen felhasználhatjuk süteményekbe is a kandírozott gyümölcsöt.





Hozzávalók:

2 narancs
1 citrom
1 grapefruit
cukor vagy nyírfacukor
étcsokoládé


A megevésre szánt gyümölcsöket úgy fosztjuk meg a héjuktól, hogy késsel szépen bevágjuk, negyedeljük a héjakat, majd lehúzzuk őket. Ha maradt még rajta gyümölcshús, azt is szépen kivágjuk, a hús alá nyúlva lehelet vékonyan. Majd a negyed héjakat csíkokra vágjuk. Helyes, vékony kis ladik formájú csíkocskák lesznek. 

3x-i ismétléssel a héjakat annyi vízben felforraljuk, hogy épp ellepje őket. Forraljuk, leszűrjük, öblítjük. Újra és újra. Majd lemérjük a héjak súlyát és ezzel egyenlő mennyiségű cukrot teszünk hozzá és újra forraljuk, majd főzzük addig, ameddig üvegesen áttetszőek nem lesznek. Én ennél még tovább főztem, ameddig el nem párolgott a víz és már csak a cukros héjak maradtak. Így finomabbak lettek és sokkal hamarabb száradtak meg. 

Ha kész, szűrőlapáttal kiszedjük őket, egyesével rácsra helyezzük és hagyjuk kihűlni. Majd kristálycukorba forgatjuk egyesével és egy tepsin szépen külön rakosgatva megszárítjuk a citrushéjakat. Ha szeretnénk, a héjak felét csokoládéba is márthatjuk. 

Zárd dobozba téve sokáig eláll, néha azért nézzünk rá, hogy még jó-e,nem rohadt-e meg. Felhasználhatjuk süteményekbe vagy az ízlelő bimbóinkat kényeztethetjük velük! :D