A receptet ITT találtam, kipróbáltam és az tetszik benne, hogy valóban teljeskiőrlésű és nincs hozzá adva sima liszt. Ez az a nehezebb súlyú, fajtájú pékáru. Egy-két szelet bőven elég belőle és még finom is! Hajrá egészséges életmód mindenkinek! Csak szokás kérdése az egész. :)
Hozzávalók
50 dkg teljes kiőrlésű liszt
3-4 ek. cukormentes kakaópor
1 tojás + 1 tojássárgája
3 dkg élesztő
3-4 dl langyos tej
5 dkg langyos vaj vagy kókuszzsír
1 csipet só
édesítőszer ízlés szerint
+ 1 db tojás a kenéshez
Az élesztőt a tejben felfuttatjuk (én egy kis kanál cukrot tettem hozzá, hogy fel is fusson, az eredeti recept szerint nem kell, így cukormentes is lesz). A többi hozzávalót a kakaó kivételével egy tálba tesszük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és tésztává gyúrjuk. Addig gyúrjuk, ameddig ragacsos nem lesz (szükség szerint lisztet adunk még hozzá). Meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük. Ne kelesszük túl, nekem túlment, ezért terült szét a kalácska. Az édesítővel csínján bánjunk, mert jó, ha megmarad az édes-sós arány egy kalácsnál.
A tésztát három egyelő részre osztjuk, az egyik gombócba beledolgozzuk a kakaót (nem kell édesíteni). Vigyázat, tiszta kakaópor lesz minden, kezeljük külön! A három gombócból rudakat hengerelünk és kaláccsá fonjuk őket. Egy kivajazott tepsibe tesszük a kalácsot és ismét hagyjuk kelni úgy 20 percet, ameddig a sütő 150 fokra felmelegszik. Mielőtt betoljuk a sütőbe a tojással lekenjük a kalácsot.
Sütési idő: 45-40 perc.