2020. május 22., péntek

Cukor- és tartósítószer mentes bodzaszörp, bodzalé

A ripost.hu oldalán találtam ezt a receptet és el is mentem itt magunknak és nektek is, mert literszámra isszuk mindenféle lelkiismeretfurdalás nélkül. Nem tipikusan szörp, szirup, mivel cukor nélkül készül, hanem inkább egy bodzalé, amelyet akár hígitás nélkül is ihatunk. Én fele pohár szörp - fele pohár víz arányában iszom. Aki még szeretné, ízesítheti édesítővel, citromlével, akár egy limonádét. Imádjuk!




Hozzávalók 4 szörpös vagy befőttes üvegre:

40-50 fej tetűmentes bodza
3-5 liter víz
eredeti recept szerint 1 tk. citromsav, nálam egy zacskóval is belement /15 g
folyékony édesítő ízlés szerint (jócskán)
1 citrom kifacsarva + 2 citrom szeletelve


Szóval igyekezzünk autómentes helyről bodzát szedni, figyeljünk rá, hogy ne legyen tetves. Otthon ollóval vágjuk le a kocsányokról a virágot és csak a virágrészt dobáljuk bele egy nagy 3-5 literes üvegbe.

3-5 liter vízben oldjuk fel a citromsavat, édesítsük kedvünkre és nyomjuk bele az egy citrom kifacsart levét. Na most, érdemes erősebb koncentrátumot készíteni, ezért nálam belement egy zacskó citromsav, 1 citrom leve és vagy negyed tubus Lovely sweet (Norbi) folyékony édesítő. Legyen jó citromos, édes, akár a legjobb limonádé. Nem baj, ha erősebb a kelleténél, hiszen úgyis hígitani fogjuk még. A bodzára öntsük rá a levet.

2 citromot vágjunk szeletekre. Én meghámoztam előtte, ha kezeletlen héjú, mehet héjastól. Ezeket is tegyük bele és egy éjszakára hagyjuk a bodzát átitatódni a lével.

Másnap egy szűrőn át töltsük üvegekbe. Az üvegeket tegyük egy nagy lábasba, tegyünk alájuk vizet és kezdjük el melegíteni őket. Amikor látjuk, hogy az üvegekben gyöngyözik a bodzalé, kivehetjük őket, rátesszük a kupakokat és dunsztoljuk őket, vagyis törölközők, pokrócok által övezett helyre tesszük és ott hagyjuk 1-2 napig kihűlni őket. Sokáig nem kell, hogy elálljanak, mi minden nap egy üveggel megiszunk, ha nem többel. :)


Természetesen nem kell ugye elmondani, hogy a bodza milyen egészséges és hányféleképpen készíthető el lekvárnak, kirántva, pálinkának, stb. Fogyasszátok egészséggel és nézzetek utána, milyen csoda gyógynövény. Az illata pedig fantasztikus!