2013. augusztus 18., vasárnap

Citromos sült joghurttorta

Egyre többször kerülök a "lássuk miből élünk" helyzetbe. : ) Vagyis, aszerint dobok össze valamit, amilyen hozzávalók itthon fellelhetőek. Most joghurtból volt nálam túltengés, ezért be is ütöttem a google keresőbe a JOGHURT szót! Így leltem erre a joghurttorta receptre is. Igazából a "ne számíts nagy dologra, mégis egy kellemes, citromos kis tortácska kerekedik ki belőle" című recept ez. Könnyű kis nyári dolog és egy limoncellot is elszopogattam volna hozzá jéghidegen. Azt észrevettem, hogy többször tologatták a tányérjukat a többiek a torta felé újabb adagért. Sok nem maradt. Mondom, nem nagy dologra számítani, hanem egy kis Olaszországot idevarázsolni. :)  Nem álltam sokat a konyhában megint! :P

A recept a desszert.eu, vagyis mostanra átváltott aprosef.hu oldaláról lett kipróbálva! Ezt írják róla: Kissé fanyar, üdítően citrusos sült joghurttorta! Egyszerűen mennyei! Esetleg friss gyümölccsel, vagy gyümölcsszósszal, sorbettel tálalható.

Hozzávalók:

A linzerhez:

30 g porcukor
60 g vaj (hideg vajdarabkák)
90 g búzaliszt



A krémhez:

500 g joghurt - natúr
170 g kristálycukor
33 g étkezési keményítő
2 db tojás
75 g vaj (olvasztott)
0.5 db citrom reszelt héja (kezeletlen)
0.5 db citrom leve
 
A linzertésztához összegyúrtam a hozzávalókat kézzel egy tálban, majd egy kb. 22-cm-es tortaforma aljára kinyújtottam. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 10 percig sütöttem halványbarna színűre.

Ameddig hűlt a linzeralap, elkészítettem a krémet. A hozzávalókat egy kézi mixer segítségével egyenletes masszává dolgoztam. Nekem eléggé híg massza sikeredett, melyet ráöntöttem a linzeralapra. Jól gondoltam, hogy a tortaformát elhelyeztem egy másik formában (vagy tegyünk alá egy tepsit, bármit, ami felfogja az esetleg sütés közben kicsorgó joghurtkrémet. A szilikonformából biztosan nem folyik ki pl.).  170 fokon 40 percig sütöttem légkeverés nélkül. A sütőből kivéve minimum 2 órát hűlni hagyjuk a süteményt! Nálam egy éjszakát töltött a hűtőszekrényben.