2015. október 18., vasárnap

Egyszerű norvég almatorta

Nos hát, alig kellett valamit varázsolnom és máris készen lett. És igen, igazi kis almás süteményke északi beütéssel. Finom, egyszerű, gyors. Mialatt sül, az egész lakást fahéj mámor önti el. :) A recept innen származik.








Hozzávalók:

A tortához


125 g kristálycukor
125 g vaj
125 g búzaliszt (BL55)
10 g vaníliás cukor - bourbon
2 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
1 teáskanál sütőpor
citrom reszelt héja
2 db alma

A tetejére szóráshoz
12 g kristálycukor
2 g fahéj (őrölt)


Most jön a szokásos -amit unni szoktam- , hogy a tésztához a vajat keverjük ki habosra a cukrokkal, citromhéjjal, egyesével adjuk hozzá a tojásokat, majd a végén a sütőporral elkevert lisztet. Nooos, mindehhez ha nincs kedvem -bár tudom, hogy akkor a tészta nem lesz előírásszerűen TÖKÉLETES- dobjuk az összes hozzávalót egy robotgépbe, aztán had szóljon! :D 

Ha kész, a leírás szerint egy 18 cm, sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a tésztát. Nekem csak 24-es van, tökéletes lett így is. 

Az almákat megpucoljuk, negyedeljük, magházukat kivájjuk és a negyedeket szép kis szeletekre vágjuk -nem baj, ha vastagabb, ennél a tortánál belefér. Majd a szeleteket függőlegesen, talpukra állítva, legyezőszerűen szépen egymás mellé beleszúrjuk a tésztába, körkörösen.

Tetejét megszórjuk a kristálycukor és fahéj keverékével.

Előmelegített, 180 fokos, légkeveréses sütőben sütjük 30-45 perc között, attól függ, kinek, milyen magas a tésztája. Végezzünk tűpróbát, hogy átsült-e a tészta.

Az a finom IKEA-s forró kávé jól esne hozzá... :)