2013. március 22., péntek

Magyaros bolognai tűzhelynél kigondolva

Tényleg magyaros, pörkölt alapú húsos szósz, abszolút bevált itthon. És valóban a tűzhelynél alakult a sorsa, épp mi került bele. A maradék szószt a következő nap frissen főtt penne tésztával keverem össze és csőben sütöm jó sok sajttal a tetején. Úgy variálod, ahogy csak akarod!




Hozzávalók:

50 dkg darált hús
1 doboz paradicsompüré vagy házi paradicsomlé
Fűszerek ízlés szerint:
pirospaprika, kömény, só, bors, oregano, bazsalikom
1 fej hagyma
Ízlés szerint: sajt, tejföl, ketchup
1 zacskó (500 g durum vagy bármilyen tészta)

A felkockázott hagymát olajon megpároljuk, köménnyel, pirospaprikával fűszerezzük, majd rádobjuk a darált húst, fehéredésig pirítjuk. Felöntjük a paradicsom sűrítménnyel és felengedjük annyi vízzel, hogy a húst épp ellepje (ha paradicsomlevet használunk, nem kell külön vízzel felengedni, mert hígabb). Ízesíthetjük ketchuppel és a fenti fűszerekkel. Ez már tényleg egyéni ízlés kérdése. A húst puhára pároljuk, a levet kissé elfőzzük, míg sűrű masszát nem kapunk.

Ezt a szószt aztán önthetjük spagettire, bármilyen tésztára, sok reszelt sajtot szórunk rá, tejföllel ízesíthetjük. A másik variációnk: egy szép ovális sütőtálba rétegezem a kifőtt penne tésztát a paradicsomos hússal. Közéjük tehetünk tejfölt, több fajta sajtot (nagyon finom mackósajt darabkákkal is), tetejét kenjük szintén tejföllel, jócskán szórjuk sajttal és a sütőbe dugjuk egy fél órára, ameddig a sajt megpirul a tetején. Nagyon szeretjük a tetejéről leenni a jól megsült sajtdarabkákat.



Gasztro műsor ajánló: A MESTERSZAKÁCS TITKAI
Anna Burell híres shéf avat be egy éttermi főzés minden napos titkaiba. Te is lehetsz otthon mesterszakács! Micsoda lendület, extravagancia és főzni tudás!


Fotó: fem3.hu