2013. május 18., szombat

Bodzaszörp Ötker módra

Érik a bodza, méghozzá nem is akárhogyan! Csodálatosan óriás fejeket gyűjthetünk most be (figyeljünk oda, hogy a virág ne legyen tetves!)! 

Az alábbi szörpreceptet évek óta készítem a dr.Oetker.hu odaláról, nagyon bevált. Azt tudni kell, hogy tartósítószer van benne, így eláll akár egy évig is a polcunkon. Amilyen sokba kerül a cukor, citrom és egyéb hozzávalók, nem engedhetem meg magamnak sajnos, hogy ekkora mennyiségek rám romoljanak. Mert hogy 100 liter alatt meg sem állok. :)

A bodzát ismerjük fantasztikus gyógyhatásairól, a wikipedia.org szerint: 

A népi gyógyászatban a bodza volt „a szegényember patikája”: ennek főzetével kezelték a székrekedést, a szemgyulladást, a gümőkórt (TBC), de használták vértisztítónak, fájdalomcsillapítónak, hánytatónak, vizelethajtónak, köptetőnek, hámosítónak is. Mindehhez kellő elővigyázat kellett, mert a virágok és a terméshús kivételével a növény minden része mérgező!
A bogyókból készített bodzabor (gyümölcsborféleség) egyes vidékeken hagyományos szíverősítő. Helyenként pálinkát is főznek belőle – mivel ez a művelet igen munkaigényes, a bodzapálinka ritka és nagyon drága.
Virágait cukorral, citrommal és vízzel erjesztve finom, szénsavas üdítő italt kapunk, de a frissen szedett virágokat palacsintatésztába mártva ki is süthetjük, illetve szörpöt is készíthetünk belőle. Bogyóit szederrel vagy almával vegyítve lekvárt főzhetünk. Levest is készítenek belőle.

Fontos! A zöld részeket, így a virág kocsányát is el kell távolítani, mert mérgezőek!
Ollóval vágtam le a vastagabb kocsányokat...
Levelét az érés gyorsítására komposzthalmokba keverik.
Rovarűző hatását ma a biokertészetekben hasznosítják.

A szárított virágaiból főzött teát meghűléses betegségek gyógyítására használják, mivel kiváló lázcsillapító, izzasztó és köhögéscsillapító.
A bodza hatását a népi gyógyászat régóta ismeri. Tartalmaz A-, B-, és C-vitamint – C-vitamin tartalma duplája a citrusfélékének! De tartalmaz még folsavat, pantoténsavat, ásványi anyagokat és mikroelemeket:
valamint illóolajat és antociánokat (ez utóbbiaktól fekete a bodzabogyó).
Enyhe hashajtó, fájdalomcsillapító, immunerősítő és izzasztó hatású.

Dr. Oetker szerint amire figyelni kell:
Tipp:
A fekete bodza már illatos virágait érdemes használni, mert kellemesebbek az illat- és ízanyagai. A virágzat szára akkor a legjobb, ha vékony és lágy, ilyenkor kevesebb a csersavtartalma, és nem lesz tőle keserű a szörp.


  Bodzás ital, illetve étel készítésére kizárólag a fekete bodza (Sambucus nigra) ajánlott. Ha nem győződtünk meg teljességgel arról, hogy a fogyasztható növény áll rendelkezésünkre, akkor semmiképpen se készítsünk belőle italt, vagy ételt!
Mérgező rokonai a gyalogbodza (Sambucus ebulus) magjaiban lévő méreganyagai egyebek közt fejfájást, szédülést, látási zavarokat okozhatnak) és a piros bogyójú fürtös bodza (Sambucus racemosa) sem alkalmas emberi fogyasztásra. 


Szóval, aki bizonytalan a növény eredetét illetően, tessék megkérdezni vagy az interneten utánanézni, melyik milyen bodza! Nehogy baj legyen! Nem egy időben nyílnak egyébként, a mérgező később nyílik.

Egy link, ami segíthet, hogyan tegyünk különbséget: http://levendulamagazin.hu/kert/36-az-eheto-es-a-mergezo-bodza

Hozzávalók:
4 liter víz
2 kg krisálycukor
25-30 fej bodzavirág
4 citrom (kicsi, nagyból elég kettő is)
5 kis tasak dr. Oetker citromsav (1 citromsav 10 g, tehát összesen 50 g citromsav -lehet másmilyenből is)
1 kis tasak dr. Oetker tartósítószer 8 g (Nátrium-benzoát, lehet másmilyen is, csak figyeljük a kiszerelését és az adagolást!)

Én több adagot készítek egyszerre egy 20 literes lábosban, ilyenkor az arányok felszorzódnak.

Először szerezd be a hozzávalókat, mert általában a befőzési szezonban hiány a citromsav és tartósítószer! A citromsavat pótolhatja még borkősav/aszkorbinsav patikából, gazdaboltból, de azok adagolását sajnos nem ismerem. Bevallom, ha találok a fentiekből egy közértben vagy áruházban, az összeset elhozom.

A frissen szedett bodzát azonnal fel kell használni, másnapra már összeesik! Tehát így kalkulálj a szörp készítésénél!


Nálam egy fej bodzavirág közepes méretű. Ha nagy a tölcsér, kettőnek számítom. Ollóval a nagy kocsányokat, szárakat levágom.

A bodza virágait leszámolom és beleteszem egy fém!! lábasba (vagy 4,2 literes óriás befőttes üvegbe=ebbe egy adagnyi fér). Műanyagban ne is gondolkodjunk, mert megromlik benne az ital!!! A vizet a cukorral felforraljuk és ráöntjük a virágokra (ha üvegbe töltjük, tessék beletenni egy fém merőkanalat, hogy elvezesse a hőt és ne repedjen szét az üveg a hirtelen melegtől).

Ne ijedjünk meg, ha bebarnulnak a virágok, a hirtelen forrázástól van. Megvárjuk míg kihűl, aztán beletesszük a citromot felszeletelve (én az idén levágtam a héját, de kezeletlen citromot az ALDI-ban lehet kapni), a citromsavat és tartósítószert és jól elkeverjük. 4-5 napig állni hagyjuk, minden nap keverünk rajta egyet. Az utolsó nap (én tiszta harisnyán) átszűrjük és fertőtlenített üvegekbe töltjük (mikróval lehet fertőtleníteni pl.).

 A leszűrt végeredmény, vagyis az isteni szörp (akár egy évig is eláll):
JÓ ITVÁGYAT! :)