2013. július 11., csütörtök

Cukkini tócsni zöldséges tésztasalátával

Volt egy pár megmaradt cukkinink és anyósom ma olyan cukkini tócsnit vagy lepénykét dobott össze belőle, hogy ihaj. Azonnal eltűnt az összes a tányérról. De finom is volt! Hozzávetőlegesen fogom írni a hozzávalókat, ahogyan ő azt elmondta. Aztán megmutatom a kedvenc tésztasalátánkat is,  nem nagy ördöngösség, de isteni!

Mintha mosolyogna a lepényke, ugye? Még nem tudta, hogy a felfalás veszélye fenyegeti.... :P

Hozzávalók:

3-4 db kisebb cukkini
kb. 3 tojás
kb. 3-4 kanál liszt
só, bors, majoranna (vagy bármilyen fűszer amit szeretünk -variálhatjuk kedvünkre)
sok friss petrezselyem
fokhagyma (el is hagyható, ha nem szeretjük)

A cukkinikat megmossuk, héjastól legyaluljuk. Megsózzuk és állni hagyjuk, hogy levet engedjen, kifacsarjuk. Hozzáadjuk a három tojás sárgáját, fűszerezzük. A tojások fehérjét habbá verjük pár csepp citromlével és a cukkinis masszába beleforgatjuk. 3-4 kanál lisztet keverünk legvégül bele (annyit tegyünk, amennyit felvesz) és hagyjuk egy picit a masszát állni, hogy a cukkini magába szívhassa a hozzávalókat.

Forró olajban vagy zsírban az adagokat ellapítva, pici palacsintaformára alakítva kisütjük, majd törlőpapíron lecsepegtetjük őket. Nagyon finom!


A tésztasalátához kifőzünk durumtésztát (penne vagy bármilyen salátához való tészta megfelel), kihűtjük. Számunka kedves zöldségeket apróra vágunk (nálunk általában paradicsom, paprika, uborka és újhagyma megy bele - de ez teljesen egyéni) és a tésztához tesszük. Elkészítjük a majonézes mártást hozzá: joghurtba vagy tejfölbe keverünk ízlés szerint majonézt, mustárt, pici sót, borsot és épp annyi porcukrot vagy édesítőt, hogy kellemesen édeskés legyen. Joghurttal általában könnyedebb a saláta. A majonézes mártással átkeverjük a ropogós zöldségeket és a finom, félkeményre főzött tésztát. Frissen is tálalhatjuk, de hűtőbe is tehetjük, hogy az ízek még érjenek. Ilyenkor a tészta valamennyire magába szívja a majonézes mártást, ezért tálalás előtt esetleg frissen kavarjuk át újra egy kis adagnyi mártással, tejföllel vagy joghurttal. Önálló köretként megállja a helyét.