2013. július 2., kedd

Édesanyám kovászos uborkája a legfinomabb!

Nekem nincs jobb, mint anyukám kovászos uborkája! Ez van és kész! :) Pont úgy kovászos és pont annyira ropogós, ahogy kell! Minden évben követeljük! :)





KOVÁSZOS UBORKA   házilag eltéve:

Hozzávalók egy 5 literes üveghez:

2,5 kg uborka,  (kb. egyforma, válogatott, kemény, kovászolni való uborka) 
egy csomag kapor,
3 liter víz,
5 evőkanál só,
szárazabb kenyér serclije.

Elkészítés:

Az uborkákat megmosom, és egyenként a két végét levágom, nehogy keserű uborka kerüljön bele.
A kimosott 5 literes üveg aljára helyezem a csomag kaprot, majd erre sorba rakom a már megtisztított uborkákat (nem szabad gyömöszölni, csak szépen sorba rakni.)

A 3 liter vizet egy lábasban felforralom, és forraláskor beleteszem az 5 lapos evőkanál sót. A vizet félrehúzom a tűzről, és hagyom langyosra kihűlni.

Amikor már kihűlt ráöntöm az uborkákra úgy, hogy ellepje, de még maradjon hely a kenyérnek is a tetején. Levágok egy méretesebb sercli véget a kenyérből és ezt belenyomom a vizes uborka tetejére. Ne lógjon ki az üvegből, inkább nyomkodjuk beljebb a kenyeret, nem baj ha elázik.

Ezután napos helyre teszem, és otthagyom 4 napig érni. Az üveg alá is és az üveg  tetejére is teszek egy-egy kistányért. Alá azért teszünk, mert amikor a napon kovászolódik össze az uborka, a leve kicsit kifolyhat az üvegből. Ha látszik az üvegben, hogy már nem zöld az uborka, tehát érik -de  ne várjuk meg, hogy puha legyen!-, behozzuk a napról. Először a kenyeret levesszük a tetejéről, majd hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, kiszedegetjük az uborkákat befőttes üvegekbe, szűrőn keresztül felöntjük őket az uborka levével, és hűtőben tároljuk. 

Imádjuk és üvegszámra fogyasztjuk! :)