2013. július 11., csütörtök

dr Oetker legtökéletesebb sárgabarack dzsemje

Életem első és úgy néz ki, utolsó sárgabarackdzsem receptje lesz ez. Nem vagyok hajlandó eltérni tőle. Isteni finom, édes, sárgabarack darabokkal. Már elsőre sikerül, tökéletes állaggal. Minden évben elkészítendő kötelező jelleggel! :) Idősebb házinénik szoktak jajgatni, de hát ennyi cukor megy bele és még a barack héját is leszeditek??? Igen, és le bizony!!! Meg is lesz az eredménye! Szívből ajánlom mindenkinek! 

És tessék próbálgatni a dr. Oetker befőzéssel kapcsolatos receptjeit, mert bizony tökéletesek! A befőzéshez szükséges dzsemfixekről, citromsavakról még időben, szezon előtt gondoskodom, befőzési szezonban szinte lehetetlen ezeket megkapni. Hogy miért? Ne kérdezzétek! Évek óta titok ez számomra!


Hozzávalók:
1 kg érett sárgabarack (előkészítve mérjük le)
1 tasak Dr. Oetker Dzsemfix 1:1
1150 g cukor
2 evőkanál citromlé


Idén össz-vissz. 15 kg-ból készítettem (pont egy rekesznyi). 1 kilogramm barackból kb. 2 befőttes üvegnyi dzsem készül -e szerint érdemes számolni. Akkor van könnyű dolgunk, ha jó érett a barack. Minden darabot kettéválaszunk, kimagozzuk és egy kiskanállal kikanalazzuk a finom, édes, érett barackhúst vagy könnyedén elválasztjuk a héjától kézzel. Én már nem darabolom a gyümölcsöt, mert szépen szétesik a húsa keverés közben is.

A lekvárt kilónként főzzük meg a fenti adagolással ahhoz, hogy tökéletes legyen. Ha több adagot készítünk egyszerre, növelnünk kell a főzési időt.

A tisztán lemért 1 kilónyi barackhúst egy lábasba tesszük. A lemért cukoradagból két evőkanálnyit kiveszünk és elkeverjük a dzsemfixszel, a lábasban lévő barackhúsra tesszük és elkeverjük. Egyet forralunk rajta, majd ráöntjük a maradék cukrot, elkeverjük és újra forrásba hozzuk, kb. 1 percig forraljuk állandó keverés mellett.
Majd lehúzzuk a lábast a tűzről és beleteszünk két evőkanálnyi frissen facsart citromlevet.
A felesleges habot leszedjük.


Kimosott, fertőtlenített üvegekbe mérjük a még forró dzsemet egy merőkanállal, jól lezárjuk és azonnal, 5 percre fejre állítjuk az üvegeket. (Kivételesen ne a dzsemfixen lévő leírást kövessétek, akkor hígabb lekvárt kaptok!)





Meglátjátok: ISTENI!!!