2013. szeptember 9., hétfő

Paradicsomlé tartósítószermentesen

Jelentem, nem sok időm van manapság blogot írogatni. Rengeteg esemény történt az életünkben, méghozzá igen pozitívak. :) De amikor több rekesznyi magyar, permetmentes, igazi, tanyáról érkező paradicsomot kapok, nincs mese, tűzhely, lábasok és máris kész az isteni, tartósítószermentes paradicsomlé. Emlékszem, gyermekkoromban beosontam a kamránkba, rogyadoztak a polcok a házi készítésű befőttektől, ivólevektől. Egy-egy üveg paradicsomlevet időnként lekaptam és úgy ahogy volt, be is szlopáltam. Hmmmmm!

Tavaly találtam ezt a receptet a szeretetrehangoltan.blogspot.hu oldalán. Olyan szeretetteljesen írják le egy egyszerű paradicsomlé elkészítését, hogy öröm olvasni. Nagyon megtetszett és főleg azért, mert nem kell használni paradicsompasszírozót hozzá (nincs is ilyenem). Botmixerem viszont igen! :)

Szóval mindenképp vegyszermentes, termelőtől vásárolt árut dolgozzunk fel, mely befőzésre alkalmas. Javaslom az óriás paradicsomokat (nekem ez vált be), hamarabb elkészül. Nem baj, ha hibás némelyik, ki lehet vágni belőle a sérüléseket. Apró szemű paradicsommal ennél a módszernél nem érdemes próbálkozni. Hogy miért? Mert le kell húzni a héját feldolgozás előtt.


Lássuk akkor az elkészítést. Több lábasra, tálra lesz szükségünk és alakítsunk ki magunknak egy körforgásos rendszert. Valamint készítsük elő a száraz dunsztot. Ez nagyon egyszerű. Nálam például van egy felesleges kád, azt jól kibéleltem takarókkal párnákkal és ezek közé rejtettem el az üvegeket. Az egész tetejére jó nagy paplan került. :)  Ez arra szolgál, hogy az üvegek lassan hűljenek ki, így lesznek tartósak a paradicsomlevek. 


1. Egy magasfalú lábasban melegítsünk vizet és azt tartsuk folyamatosan forrón a tűzhely közepes állásán (nem kell forrnia). Ebbe fogjuk beledobálni a megmosott paradicsomokat, hogy a héjukat könnyebben lehúzhassuk.

2. Eresszünk vizet a mosogató táljába és mossuk meg benne a paradicsomokat. Ezek a paradicsomok aztán mehetnek a forró vízbe pár percre. Annyi paradicsomot dobjunk a forró vízbe, amennyi kényelmesen elfér a lábasban.

3. 1-2 perc után egy tálba vegyük ki az összeset. Várjunk 1-2 percet, amíg hűl egy picit, különben megégetjük a kezünket. Villára felszúrva vagy kézben tartva húzzuk le szépen a paradicsom héját, vágjuk ki a szárrészét és a hibás részeket.

4. A megcsupaszított paradicsomot darabokra szelve tegyük egy lábasba. Addig járjunk így el, míg a lábas (nagyobb) tele nem lesz.



5. Amikor már jócskán van a lábasban paradicsom, botmixerrel pépesítjük.

6. Feltesszük a tűzre forrni, kb. 5 percig hagyjuk bugyogni. Semmi gond, ha habos lesz egy kicsit a teteje.

7. Közben a levágott és felhalmozódott paradicsomhéjat, maradványokat is leszűrhetjük vagy egyenesen kidobjuk. Nekem maradt még vissza abból is egy kis lé.

8. A forró paradicsomlevet üvegekbe töltjük (tölcsér segítségével), vagy celofánnal vagy zárókupakkal lezárjuk vagy befőttesüvegbe merjük egy merőkanál segítségével. 

9. Az üvegek mehetnek a száraz dunsztba, 1-2 napig vagyis az üvegek kihűléséig párnák között pihentetjük őket. De jó is nekik! :)



Már alig várom, hogy megkóstolhassam újra!!! Tavaly sem romlott meg!



Jó itvágyat!