2013. január 31., csütörtök

Spagetti carbonara

Őrületes tésztaimádók vagyunk. Kizárólag durumtésztát fogyasztunk, ez kevésbé hizlal, sokkal egészségesebb, mint a több tojásos tészták. Az alábbi receptet a Hotdog oldalán találtam, a család nagy kedvence lett. Alig fél óra az elkészítési ideje.


Carbonara spagetti

Hozzávalók 4személyre:
- spagetti tészta 50dkg
- bacon 20dkg
- gomba 10dkg (ha nincs, baconnal is jó, egyszerűen)
- só, bors, szerecsendió
- tejszín 4dl
- tojássárga 4db
- parmezán 5dkg vagy bármilyen sajt





Elkészítés:
A tésztát ’al dente’ (vagyis ne legyen túl puha, hagyjuk meg egy kicsit keményebbre) megfőzzük, közben a szalonnát csíkokra vágjuk és megpirítjuk (ha túl száraz, mehet egy kis olaj alá). Hozzáadjuk a szeletelt gombát (én van, hogy erdei szárított gombát használok), ízesítjük, fűszerezzük, majd felöntjük a tejszínnel. Felforraljuk, majd beleforgatjuk a lecsepegtetett tésztát. A végén hozzákeverjük a tojássárgákat és azonnal, parmezánnal tálaljuk. A parmezán helyett használhatunk másféle, erősebb ízvilágú sajtot is. (Titokban elárulom, kapkodós, üres kamrás napjainkon trappista megy rá:) 

Gomba nélkül is finom, semmi gond, ha éppen nincs. Anyósom vidékről igazi erdei tinórut szokott hozni nekünk, ő szárítja le szeletekben. Ezt aztán beteszem befőttes üvegekbe (sokáig eláll) és egy-egy főzés alkalmával kicsenek az üvegekből belőle, mehet a finom szószba.