2013. január 31., csütörtök

Töltött mandulás szelet a dr. Oetkertől

Nem titok, nagy dr. Oetker-fan vagyok. Itt sorakoznak a polcomon jobbnál-jobb kiadásaik.  Nincs olyan recept, amely ne sikerülne tökéletesen, még a megadott sütési idő is egyezik! Profik na! Az alábbi sütemény is dr. Oetker recept: Süteményeskönyv kezdőknek c. kötetükből származik.

Ezt a süteményt ünnepnapokon készítem el. Hogy miért akkor? Mert irtó macerás. Mármint volt. Ma már nem az, megy ez is ripsz-ropsz. :P Őrületesen finom, pláne napról-napra, ahogy a tészta egyre jobban puhul. És a tetején a mandulás-mézes-ropogós csoda, közepén vaníliás-tejszínhabos töltelékkel....na jó, állítsatok le! 


Töltött mandulás szelet

A tésztához:

375 g búzalisztet keverőtálba szitálunk,
1 tasak szárított élesztővel gondosan elvegyítjük,
50 g cukrot
1 csipet sót
200 ml langyos tejet
75 g olvasztott kihűlt vajat hozzáadunk és az egészet gyúrófejjel ellátott keverőgéppel először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, kb. 5 perc alatt összedolgozzuk. Lefedve meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan megnagyobbodik, majd gyúródeszkán újra átgyúrjuk. Kikent sütőlemezre (rendes nagy tepsi) kinyújtjuk, villával megszurkáljuk.
A tetejéhez:

100 g vajat
150 g cukorral
2-3 evőkanál tejjel
keverés közben felolvasztunk,
200 g hámozott szeletelt mandulát belekeverünk, felfőzzük, a tűzről levesszük,
1 evőkanál mézet hozzákeverünk,
a masszát kissé hűlni hagyjuk, a tészta tetején egyenletesen elosztjuk és meleg helyen addig újra kelesztjük, amíg láthatóan megnagyobbodik, majd a sütőbe helyezzük.

Felső/alsó hőfok: 200-220 C (előmelegítve)
Légkeverős sütőnél: 160-170 C (előmelegítés nélkül)
Gázsütőnél: 3-4 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 15 perc


A töltelékhez:

2 tasak vaníliaízű pudingporból
75 g cukorral
750 ml tejjel
pudingot készítünk a tasakon lévő leírás szerint (de csak 3/4 liter tejjel), hideg helyre tesszük, időnként átkeverjük.

250 ml tejszínt fél percig verünk,
1 tasak habfixálót beleszórunk, a habot keményre verjük, a pudingba óvatosan beleforgatjuk.

A kihűlt süteményt négy részre vágjuk, az egyes darabokat vízszintesen elvágjuk, a krémmel megtöltjük. Na most a vágást vízszintesen csak óvatosan! Ha nem kelt meg eléggé a tészta, itt jönnek az első problémák. Nem tudjuk szépen elvágni és hullanak le a mandulácskák. Nos ezt kell azért gyakorolni.

Nagyon fontos, hogy a tészta valóban megkeljen mind a kétszer meleg helyen, különben lapos lesz és nagyon nehéz elvágni vízszintesen. Így is gyakorlatot igényel. A pudingot a habbal keverni nyugodtan lehet géppel, így nem lesz darabos és jobban egyesül a kettő. Fogyasztás előtt 1-2 nappal érdemes elkészíteni, minden nappal puhul a tészta egyre jobban. Mennyei! Sok sikert! Én az elején sokat kínlódtam vele, ma már könnyen megy. :)