2014. április 24., csütörtök

A kedvenc grízgaluskám!

Igen, igen, főleg az én nagy kedvencem a daragaluska. Tudom, ez egyszerű, na de nem mindenki készíti jól! Anyukámnak például nem sikerül, ő nokedli bajnok. Nekem meg pont az nem megy annyira. :) 
Főleg a naaagy grízgaluskákat imádom, melyekbe jó beleharapni! A borsóleves elmaradhatatlan "kelléke"! 

Ugye a borsólevest már nem kell bemutatnom senkinek. Azért gyorsan leírom, én hogyan készítem. A borsót (mirelit vagy friss) sárga-/fehérrépa és karalábé kockákkal pici olajon épp, hogy megfuttatom. Pici pirospaprikát és lisztet szórók rá és gyorsan pirítok rajtuk egyet, majd felöntöm az egészet vízzel. Fűszerezem kedvemre (érdemes jó sok zöldfélét belevágni), akár húsleveskockát is dobhatunk bele. Amikor a zöldségek megfőttek, akkor jöhet bele a daragalagonya =ahogy viccesen mi hívjuk!




Hozzávalók kb. 2-3 személyre, 1 kg borsóból készült levesbe:

2 tojás
pici víz
pici só
késhegynyi sütőpor
gríz/búzadara


Előveszünk egy fél literes bögrét vagy müzlistálkát például. A két tojást épp hogy csak villával felverjük, pici vízzel felengedjük,sózzuk, késhegynyi sütőport teszünk bele. Ne ijedjünk meg, egy kicsit hólyagosodni fog. El kezdjük beleönteni a búzadarát apránként és mindig keverünk rajta egyet, hogy lássuk mennyit vesz fel. Addig öntjük bele, ameddig egy "se nem szilárd, se nem folyékony" állapothoz jutunk. A villa valamennyire álljon meg benne -kísérletezzük majd ki. Teljesen szilárd ne legyen, mivel betesszük 10-15 percre a hűtőbe és ott még megszívja magát a búzadara. A hűtőből aztán kivéve, forrásban lévő levesbe, egy evőkanál segítségével galuskákat szaggatunk. Vigyázat, a galuskák a levesben duplájára nőnek! Egyet rottyantunk rajtuk, majd levesszük a tüzet minimálisra a lábas alatt, és fedővel lefedve kb. 15 percet pároljuk őket, hagyjuk megfőni alacsony lángon. Vagy ha villanytűzhelyünk van, akár le is zárhatjuk a lábas alatt a tüzet, még bőven ad annyi meleget, amennyiben a grízgaluskák megfőnek.