2019. november 4., hétfő

Chilis, fahéjas, cukormentes sütőtök lekvár

Sosem kedveltem a sütőtököt, de szerettem volna kipróbálni, milyen lekvárként. A chili és a fahéj olyan finom ízt eredményeztek a sütőtöknek, hogy ez a lekvár örök kedvencem lett. Kenheted vajas kenyérre, krémekhez, süteménybe és mellé, húsokhoz, de ki is kanalazhatod az üvegből. Nagyon finom és dúskál vitaminban. :) Keress csak rá a neten! 




Hozzávalók:

Megvásárolunk egy Dr. Oetker Dzsemfixet. 4:1-ben-hez kell a legkevesebb édesítőt használni. De jó a többi is, 3:1 vagy 2:1-ben. A tasakon lévő leírás szerint fogunk eljárni.

-Sütőtök
-chili por, fahéj és mézeskalács fűszerkeverék vagy a benne lévők (gyömbér, stb.)
-kevés citrom kifacsart leve
-Norbi Update lowely sweet folyékony édesítő (az egyetlen édesítő, ami nem fog kiválni a lekvárból)

A dzsemfixen lévő leírás szerint kb. egy kg gyümölcshúst veszünk,tehát meghámozzuk a sütőtököt, amelyik részén kell, kibelezzük és kockákra felvágjuk. Vízben megfőzzük, de csak annyiban, amennyiben épp megfő. Nagyon hamar megpuhul. Ekkor a vízzel együtt összeturmixoljuk. A kulcs itt van, mert ha túl sok a víz, túl híg lesz, ha kevés, akkor pedig sűrű és bébi ételes. Ha összeturmixoltuk, beletesszük a dzsemfixet, fűszereket (ízlés szerint, kóstolgassuk és találjuk el a megfelelő arányt), citrom levét és ízlés szerint a folyékony édesítőt, és a leírás szerint a bugyogástól számítva még kb. 3 percig főzzük. Folyamatosan keverjük! 

Ha kész, mosott és mikróban fertőtlenített befőttes üvegekbe töltjük. Mehet pici üvegbe is ajándéknak és nagyba is. :) Én imádom. Önálló édességként is megállja a helyét, ha fogyókúra alatt ezt kívánjuk. :) 

Természetesen cukorral is készülhet! :)