2019. november 26., kedd

Cukor- és mézmentes, szénhidrát csökkentett mézeskalács

Rubint Rella oldalán találtam egy receptet, ami elég egyszerűnek tűnt. Nos, hogy őszinte legyek, elég messze van az igazi mézeskalács hatásától, de leleményesek voltunk és cukormentes csokoládéba mártogattuk őket, megszórtuk kókusszal és ott tartunk, hogy majdnem felfaltuk az egészet. Önmagában a keksz elég száraz és fojtogatós, de így csokoládéval egészen más és ehető. Nem ez lesz a legsikeresebb mentes mézeskalács recept, de első körben elmentem magamnak.





Hozzávalók a tésztához (kb. 2-3 tepsi):

-300g Norbi Liszt, ch csökkentett
-100g vaj vagy zsír
-15ml Lovely Sweet (nálunk több ment bele) Norbi folyékony édesítő
-3 db tojás sárgája
-mézeskalács fűszerkeverék
-1-2 dl víz, hogy összeálljon, ha nem állna össze

Nem a recept része, de utólag tennék bele plusz fahéjat, esetleg kakaót, narancs reszelt héját és akár rum- vagy vanília aromát is. Érdemes jobban befűszerezni, mert önmagában eléggé ízetlen.

Díszítéshez:
-3 db tojás fehérje
-Lovely Sweet ízlés szerint

-vagy cukormentes csokoládé vagy tortabevonó
-kókuszreszelék vagy dió, mandula

A hozzávalókat összedolgozzuk. Azt írja, ha nem állna össze a tészta, tegyünk vizet hozzá. Nos jócskán kellett hozzá vizet adnom. Jó tanács: semmilyen géppel ne keverjétek, mert porzik, mint a sivatag. Kézzel tessék gyúrogatni, ameddig össze nem áll. Kóstoljátok a tésztát közben és fűszerezzétek, ízesítsétek. Ha összeállt, a tésztát 3-4 részre osztjuk, kinyújtjuk, karácsonyi formákkal szaggatjuk, majd újra és újra ezt tesszük (nem ragad le a deszkára). Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a díszeket és előmelegített sütőben, 180 fokon 15-20 percig sütjük őket. 

Amikor a mézeskalácsok kihűltek, csokoládét olvasztunk (nálam egy tábla norbi tortabevonó ment hozzá) és a csokoládékba mártjuk a mézeskalács egyik oldalát. A csokoládé olvasztást vagy vízgőz felett végezzük vagy ha mikróban melegítjük, csak nagyon rövid ideig tegyük azt, mert hamar megég a csokoládé. Ha megégne, kis vízzel felkavarjuk. Így a csokoládémáz lassabban köt meg, de ugyanolyan finom lesz.  A mázra még kókuszreszeléket szórhatunk. Aki pedig szeretné, a 3 tojásfehérjét felverve az édesítővel díszítsen. :) Mi kihagytuk, a csokoládéban úsztatás is épp elég munka volt. :) 

Ha valakinek van szuper jó mentes receptje, szívesen várom.


Bevált cukros, mézes, normál lisztes változatot az oldalamon itt találtok!