2019. november 13., szerda

Szellem habcsók

Szellem habcsókot készítünk most már minden évben Halloween alkalmával, amikor is jönnek hozzánk a gyerekek beöltözve mindenféle rémnek és nem csak csokikat osztunk, hanem szellem habcsókokat is, melyeket mi magunk készítünk a gyerekek legnagyobb örömére. Sajnos ennek cukormentes változata nincs, így mi magunk nem fogyasztjuk. Azt gondolom, ezt bármikor elkészíthetjük az évben és bármilyen formát ölthet, akár karácsonykor karikát is színes szórócukrokkal vagy fenyőfát is alkothat. Még egy mondat a Halloweenről. Igen, tudjuk, nem magyar ünnep vagy hagyomány, de engedjük el ezt a gondolatot és nézzük azt, hogy a gyerekek milyen szívesen beöltöznek, együtt mennek, bolondoznak és örülnek az apró ajándékoknak. Maradjunk fiatalosak, szálljunk be a "buliba", diszitsük fel a lakást és örüljünk velük együtt, ha magyar hagyomány, ha nem. :) A világ változik, változzunk vele mi is! :) A receptet a divany.hu oldalán találtam , ahol egy pókhálós muffin receptet is találtok itt: https://divany.hu/offline/2012/10/26/halloween/?fbclid=IwAR03GJTDZsUNnydFZakAMZRxuMDNmIyRn0Y_0QZrHeJ9VsHPUESOEBQT-_4. Már azt is elkészítettem, nagyon finom és ötletes, egyáltalán nem nehéz elkészíteni.










Hozzávalók egy tepsire, kb. 10 db: 

4 db tojásfehérje
20 dkg porcukor
1 csipet só
étcsokoládé/tortabevonó


A tojásfehérjét egy csipet sóval felverjük, közben adagolva hozzá adjuk a porcukrot. Amikor a hab már kemény, egy habzsákba vagy neylonba kanalazzuk (vágjuk ki utóbbi csücskét, ne túl picire, mert akkor vékony lesz a habcsík) és elkezdjük kinyomni a formákat a sütőpapírral kibélelt tepsire. Körkörösen csúcsokat készítünk, húzunk fel. Hagyjunk helyet a habcsókok között, mert nőni fognak még. 

Előmelegített 80-100 fokos sütőben két órát szárítjuk. Ha nem elég, tovább szárítjuk. Hagyjuk kihűlni a habcsókokat és nagyon óvatosan szedjük le őket a sütőpapírról. Ha még tapad, ragad, törik és nem jön le, nem száradt elég ideig. A habcsók alja-belseje kicsit nyálkás marad és üreges, érdemes felfordítva is a levegőn tovább szárítani. Kevés olvasztott csokoládéba mártjuk a fogpiszkáló végét és két szemet és szájat rajzolunk a habcsókokra, életre keltve így őket.

Karácsonyra szerintem zöld ételfestéket tudunk keverni a habba, mint régen a habkarikáknál tették. De formázhatunk szívecskét is, ami jól esik, csak legyen jó kemény a hab. A gyerekek mindig örülni fognak neki! Jó  mókázást!