2019. november 7., csütörtök

Cukormentes, párolt lila káposzta

Sült húsok, hagymás törtkrumplik, hurkák, kolbászok elmaradhatatlan kelléke ő. Lila hagymával, almával készült olíva olajon, természetes édesítővel. Ez sem nem válik ki, nem ropog a fogunk alatt és gyomorproblémát sem okoz. Fogyaszd bátran akár magában is, mert nagyon egészséges! Ha dobozkába teszed, hosszú ideig eltarthatod a mélyhűtőben is. Amikor ennéd, kiveszed és a mikróban megmelegíted. :) 




Hozzávalók:

1 kis fej lila káposzta vagy egy nagynak a fele (kb. 1 kg)
1 alma
1 lila hagyma
olíva olaj
babérlevél
köménymag
alma ecet
Norbi lowely sweet folyékony édesítő

Az eredeti recept szerint minden alapanyagot vékony, hosszú csíkokra kell vágni. 

Tapasztalatom szerint: a hagymát apró kockákra vágjuk és olíva olajon megfuttatjuk. A káposztát a torzsájától megfosztjuk és vékony csíkokra vágjuk (hosszú csíkokat is daraboljuk, ne maradjon benne hosszú darabka), besózzuk és kicsit állni hagyjuk. Ha kell a levet kifacsarjuk belőle, nekem nem engedett levet.

A hagymára rádobjuk a kifacsart káposztát és együtt átforgatjuk az olajon. Az almát is kis kockákra vágjuk, a hagymás káposztához hozzá dobjuk. fűszerezzük köménymaggal, pár szem babérlevéllel és kb. 1 dl vízzel felengedjük. Fedő alatt kb. fél órát pároljuk, közben időnként megkeverjük. Látni fogjuk, amikor esik össze a káposzta. Amikor megpárolódott (ne legyen teljesen puha, egy picit haraphatónak kell lennie), édesítjük az édesítővel és picit meglocsoljuk az alma ecettel. Ha kell még utólag sózzuk. Kóstolni kell addig, ameddig a kívánt édeskés-ecetes-sós ízt el nem érjük. Természetesen ez egyéni.