Sült húsok, hagymás törtkrumplik, hurkák, kolbászok elmaradhatatlan kelléke ő. Lila hagymával, almával készült olíva olajon, természetes édesítővel. Ez sem nem válik ki, nem ropog a fogunk alatt és gyomorproblémát sem okoz. Fogyaszd bátran akár magában is, mert nagyon egészséges! Ha dobozkába teszed, hosszú ideig eltarthatod a mélyhűtőben is. Amikor ennéd, kiveszed és a mikróban megmelegíted. :)
Hozzávalók:
1 kis fej lila káposzta vagy egy nagynak a fele (kb. 1 kg)
1 alma
1 lila hagyma
olíva olaj
babérlevél
köménymag
alma ecet
Norbi lowely sweet folyékony édesítő
Az eredeti recept szerint minden alapanyagot vékony, hosszú csíkokra kell vágni.
Tapasztalatom szerint: a hagymát apró kockákra vágjuk és olíva olajon megfuttatjuk. A káposztát a torzsájától megfosztjuk és vékony csíkokra vágjuk (hosszú csíkokat is daraboljuk, ne maradjon benne hosszú darabka), besózzuk és kicsit állni hagyjuk. Ha kell a levet kifacsarjuk belőle, nekem nem engedett levet.
A hagymára rádobjuk a kifacsart káposztát és együtt átforgatjuk az olajon. Az almát is kis kockákra vágjuk, a hagymás káposztához hozzá dobjuk. fűszerezzük köménymaggal, pár szem babérlevéllel és kb. 1 dl vízzel felengedjük. Fedő alatt kb. fél órát pároljuk, közben időnként megkeverjük. Látni fogjuk, amikor esik össze a káposzta. Amikor megpárolódott (ne legyen teljesen puha, egy picit haraphatónak kell lennie), édesítjük az édesítővel és picit meglocsoljuk az alma ecettel. Ha kell még utólag sózzuk. Kóstolni kell addig, ameddig a kívánt édeskés-ecetes-sós ízt el nem érjük. Természetesen ez egyéni.