Azt hiszem, a kép magáért beszél. Csodahabok úszkálnak egy édes, sárga mártásban...Ha jól sikerül, jól behűtve mennyei eledel. Kell ezt ragozni? Dehogy kell! Csak nehogy csipogjon a végén...
Hozzávalók:
1,5 liter tej,
4 tojás,
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál liszt.
Elkészítése:
Egy
3 literes lábasban tejet forralok. Amikor már látom, hogy a tej
forrásban van (emelkedik a lábasban), azonnal a hőfokot közepesre
állítom.
A
tojások fehérjét 3 evőkanál cukorral jó kemény habbá verem, és a
csendesen rotyogó tejbe vizes evőkanállal teszek a felvert habból.
Egyszerre csak keveset, hogy legyen hely a növekedésére. Ha jól
felemelkedett a hab, megfordítjuk, és a másik felét is fél percig
főzzük.
Az
így megfőtt habokat egyenként szűrőlapáttal kiemelem a tejből, hagyom
egy kicsit lecsöpögni, és kiszedem az üvegtálba, amire majd ráöntöm az
elkészített madártejet.
Elkészítem a vaníliamártást.
A 4 tojás sárgáját a megmaradt cukorral, a vaníliacukorral és a
liszttel simára elkeverem, majd ezt beleöntöm a forró tejbe, és
habverővel habosra keverem. Lehúzom a tűzhelyről. Egy mély tálba hideg
vizet engedek, amelybe beleállítom a forró lábas madártejet, hogy
meghűljön. Amikor kihűlt, ráöntöm a habgaluskákra. Csak ha teljesen
kihűlt, akkor teszem be letakarva a hűtőbe.