2013. február 7., csütörtök

A hab és vaníliás tej édes csábítása madártejbe foglalva

Azt hiszem, a kép magáért beszél. Csodahabok úszkálnak egy édes, sárga mártásban...Ha jól sikerül, jól behűtve mennyei eledel. Kell ezt ragozni? Dehogy kell! Csak nehogy csipogjon a végén...

Hozzávalók:

 

1,5 liter tej,

4 tojás,

15 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 evőkanál liszt.

 

Elkészítése:

 

Egy 3 literes lábasban tejet forralok. Amikor már látom, hogy a tej forrásban van (emelkedik a lábasban), azonnal a hőfokot közepesre állítom.

 

A tojások fehérjét 3 evőkanál cukorral jó kemény habbá verem, és a csendesen rotyogó tejbe vizes evőkanállal teszek a felvert habból. Egyszerre csak keveset, hogy legyen hely a növekedésére. Ha jól felemelkedett a hab, megfordítjuk, és a másik felét is fél percig főzzük.

 

Az így megfőtt habokat egyenként szűrőlapáttal kiemelem a tejből, hagyom egy kicsit lecsöpögni, és kiszedem az üvegtálba, amire majd ráöntöm az elkészített madártejet.

 

Elkészítem a vaníliamártást. A 4 tojás sárgáját a megmaradt cukorral, a vaníliacukorral és a liszttel simára elkeverem, majd ezt beleöntöm a forró tejbe, és habverővel habosra keverem. Lehúzom a tűzhelyről. Egy mély tálba hideg vizet engedek, amelybe beleállítom a forró lábas madártejet, hogy meghűljön. Amikor kihűlt, ráöntöm a habgaluskákra. Csak ha teljesen kihűlt, akkor teszem be letakarva a hűtőbe.