2013. február 7., csütörtök

Van, hogy muszáj elcsábulnunk egy Sacherra az Ötkertől...

Ahogy a címben írtam, időnként tényleg el kell csábulnunk egy jó Sacherra. Igazán olyan jó kis tömény tésztás, csokis, lekváros csoda és igazi tejszínhab is dukál hozzá! "Ötker" papát hívtuk megint segítségül a Süteménykönyv kezdőknek c. kötetéből. Csak elő a csoda tésztakeverő gépünkkel, bele a hozzávalókat és mehet is a sütőbe. Ennyi!



Íme:

A tésztához

6 tojást

2 evőkanál forró vízzel keverőgéppel, a legmagasabb fokozaton 1 perc alatt habosra verünk,

175 gramm cukrot

1 tasak vaníliacukorral elvegyítünk, 1 perc után beleszórjuk és további 2 percig verjük,

100 búzalisztet

2 tasak csokoládéízű pudingporral (kipróbáltuk: dr.Oetker csokidarabbokal dúsított csokipudingjával isteni!)

1 csapott teáskanál sütőporral elvegyítünk, 1/3-át a tojáskrémbe szitáljuk és a legalacsonyabb fokozaton belekeverjük, a fennmaradt lisztkeveréket (két részletben) hasonlóan dolgozzuk hozzá, közben

100 g olvasztott, kihűlt vajat (mikro, utána hűtő) apránként belekeverünk. A tésztát kikent és papírral bélelt (alján) (kb. 28 cm átmérőjű) tortaformába töltjük és a sütő rácsára helyezzük.

 

Felső/alsó hőfok: 170-200 fok (előmelegítve)

légkeverős sütőnél: 150-160 fok (előmelegítés nélkül)

gázsütőnél: 3-4-es fokozat (előmelegítés nélkül)

sütési idő: 35-40 perc

A piskótát a formától elválasztjuk és hűlni hagyjuk.

 

A töltelékhez

200 g sárgabarack dzsemet (szigorúan házi lekvárt kíván) jól kikeverünk, a piskótalapot egyszer átvágjuk, a dzsem 2/3-ával megkenjük, a torta oldalát és tetejét a maradék dzsemmel vékonyan, egyenletesen megkenjük.

A bevonathoz

125 g félkeserű csokoládét kis darabokra törünk,

kevés vajjal (én olajjal szoktam) egy kis edényben, gyenge lángon simára keverjük (én vízgőz fölött szoktam), ezzel a tortát bevonjuk.

TIPP: tedd egy rácsra a tortát és úgy öntsd le a csokimázzal, a felesleg így lecsorog. Használhatsz nyugodtan tortabevonót is, úgy is finom. Vaj helyett én annyi olajat adok hozzá, hogy könnyedén rá tudjon a csoki folyni a tortára és szépen elsimítható legyen. Utána mehet a hűtőbe!

- a torta nem lesz magas, hanem lapos, osztrák féle torta, de ez így jó! Tejszínhab dukál hozzá, csak ne a kész habsprayt vegyétek meg tele adalékanyaggal. Tessék elővenni a jó öreg habszifont és egy zacskós tejszínt beletenni, mindjárt más az íze! Nyamm-nyamm...