Ahogy a címben írtam, időnként tényleg el kell csábulnunk egy jó Sacherra. Igazán olyan jó kis tömény tésztás, csokis, lekváros csoda és igazi tejszínhab is dukál hozzá! "Ötker" papát hívtuk megint segítségül a Süteménykönyv kezdőknek c. kötetéből. Csak elő a csoda tésztakeverő gépünkkel, bele a hozzávalókat és mehet is a sütőbe. Ennyi!
Íme:
A tésztához
6 tojást
2 evőkanál forró vízzel keverőgéppel, a legmagasabb fokozaton 1 perc alatt habosra verünk,
175 gramm cukrot
1 tasak vaníliacukorral elvegyítünk, 1 perc után beleszórjuk és további 2 percig verjük,
100 búzalisztet
2 tasak csokoládéízű pudingporral (kipróbáltuk: dr.Oetker csokidarabbokal dúsított csokipudingjával isteni!)
1 csapott teáskanál sütőporral
elvegyítünk, 1/3-át a tojáskrémbe szitáljuk és a legalacsonyabb
fokozaton belekeverjük, a fennmaradt lisztkeveréket (két részletben)
hasonlóan dolgozzuk hozzá, közben
100
g olvasztott, kihűlt vajat (mikro, utána hűtő) apránként belekeverünk. A
tésztát kikent és papírral bélelt (alján) (kb. 28 cm átmérőjű)
tortaformába töltjük és a sütő rácsára helyezzük.
Felső/alsó hőfok: 170-200 fok (előmelegítve)
légkeverős sütőnél: 150-160 fok (előmelegítés nélkül)
gázsütőnél: 3-4-es fokozat (előmelegítés nélkül)
sütési idő: 35-40 perc
A piskótát a formától elválasztjuk és hűlni hagyjuk.
A töltelékhez
200
g sárgabarack dzsemet (szigorúan házi lekvárt kíván) jól kikeverünk, a
piskótalapot egyszer átvágjuk, a dzsem 2/3-ával megkenjük, a torta
oldalát és tetejét a maradék dzsemmel vékonyan, egyenletesen megkenjük.
A bevonathoz
125 g félkeserű csokoládét kis darabokra törünk,
kevés
vajjal (én olajjal szoktam) egy kis edényben, gyenge lángon simára
keverjük (én vízgőz fölött szoktam), ezzel a tortát bevonjuk.
TIPP:
tedd egy rácsra a tortát és úgy öntsd le a csokimázzal, a felesleg így
lecsorog. Használhatsz nyugodtan tortabevonót is, úgy is finom. Vaj
helyett én annyi olajat adok hozzá, hogy könnyedén rá tudjon a csoki
folyni a tortára és szépen elsimítható legyen. Utána mehet a hűtőbe!
-
a torta nem lesz magas, hanem lapos, osztrák féle torta, de ez így jó!
Tejszínhab dukál hozzá, csak ne a kész habsprayt vegyétek meg tele
adalékanyaggal. Tessék elővenni a jó öreg habszifont és egy zacskós
tejszínt beletenni, mindjárt más az íze! Nyamm-nyamm...