2013. február 18., hétfő

Hókifli nem csak hóesésben...

Tudtátok, hogy a dr. Oetker sütőporok és vaníliás cukrok kis zacskóinak hátoldalán kiváló receptek figyelnek? Örök kedvenc innen a HÓKIFLI vagy vaníliás kifli. Imádni való édes kis ropogós kiflik, melyeket menet-jövet a tányérról el-el kapkodunk.  És annyira egyszerű, csak össze kell dobni a hozzávalókat egy keverőgépbe, majd gyurmázni a tésztával és a gyerekkel, és mehet is a sütőbe. :)


Hozzávalók:

250 g liszt, 1 késhegynyi sütőpor, 125 g cukor, 1 tasak vanillincukor, 2 tojássárgája, 200 g lágy margarin vagy vaj, 125 g őrölt mandula vagy dió (mindkettővel tökéletes). Díszítéshez: porcukor és vaníliás cukor keveréke.

Az összetevőket egy robotgép segítségével eldolgozzuk, a kész tésztából hengert formázunk (én ezt még felezem és újra hengert gyártok), majd a hengereket karikákra szeleteljük és minden egyes szeletből kiflit formázunk. A gyerkőcök nagy örömmel végzik ezt a munkát el helyettünk, ráadásul fejleszti a finommotorikát, kézügyességet. A kifliket (én inkább nagyobbakat formázok, így hamarabb elkészülök vele) sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük egymástól távolabb, hogy nőni tudjanak, majd világos rózsaszínűre sütjük őket. Ha megsültek, a sütőlapról a sütőpapír segítségével lehúzzuk őket és még melegen a vaníliás porcukorral megszitáljuk. Jócskán szórjuk meg, sőt a sütőpapíron maradt porcukrot is forgassuk majd vissza a kiflikre. Fém dobozban tárolva akár hetekig is eláll. Nagyon finom és egyszerű édesség.

Elektromos sütő:  180 C (előmelegítve)
Légkeveréses sütő: 160 C (előmelegítve)
Gáz: 2-3-as fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 15-20 perc