2013. február 11., hétfő

Rizsszemek édes tejben felfuttatva csurgatott házi lekvárral

Mi más is lehetne ez, mint a rizsfelfújt vagyis rizskoch. Anyukám receptjét mutatom be, neki sikerül elkészíteni a legjobban. Imádni való frissen, mikor még lágy a belseje és szétolvad a szánkban a lágy, édes-tejes rizs. Természetesen a házi lekvár becuppan hozzá szó nélkül. Nekem a savanykásabb ízlik vele jobban, így eperdzsemet használok (ezt is itthon készítem el dr. Oetker recept alapján!)

Rizsfelfújt recept:



Hozzávalók:



24 dkg rizs,

1 liter tej,

2 dl víz

4 tojás,

20 dkg kristálycukor

1 csomag vanília cukor

2 kávéskanál liszt,

4 dkg vaj,

reszelt citromhéj,

a jénai tál kikenéséhez vékonyan zsír, és zsemlemorzsa.



Elkészítés:



A rizst a vízzel elkevert tejben a cukor felével, a reszelt citromhéjjal felforraljuk, és közepes lángon puhára főzzük, de csak annyira, hogy még félig folyékony legyen. (Fontos, hogy tejes lábosban készítsük, nehogy odakozmáljon.) Ha megfőtt a rizs, a lábast félrehúzzuk a tűzről.

A tojássárgáját a vajjal és a másik fele cukorral elkeverjük, közé keverjük a lisztet és a felvert tojáshabot, majd ezt óvatosan belekeverjük a megfőtt rizsbe.

Akkor lesz finom, ha ez az egész massza teljesen könnyű állagú.

Egy kb. 4 literes jénai tálat kikenünk egész vékonyan zsírral, majd egy kis zsemlemorzsát szórunk bele, és azt végigforgatjuk az edénybe, hogy mindenhol érje a zsemlemorzsa, ne csak az edény alját.  

Ebbe beleöntjük a már elkészült masszát, és jó közepes sütőben kb. 30 percig sütjük. Ha túl forró a sütő, a rizs teteje hamar megég, és nem fog átsülni.

Akkor jó, ha a teteje már nem híg, és látjuk, hogy az alja is szépen bebarnul.

Tálaláskor tálra borítjuk, tetejét meghintjük porcukorral, melegen tálaljuk, de hidegen is nagyon finom.

Ízlés szerint bármilyen lekvárral kínálhatjuk.
Édes élvezet....