2013. február 18., hétfő

Mennyei almás- és meggyespite tortába bújtatva

Jó napot "Dr. Ötker"! Ez is az Ön receptje? Igen, az! Megkóstolja? Naná, hogy meg! Már nem is egyszer megkóstolta.... :)

Szóval ez a fedett alma- és meggytorta nálam a csúcson jár. Ha almáspitét szeretnétek egy új formában, mindenképp próbáljátok ki az alábbi receptet! És mégis csak egy torta kerül az asztalra, bár nem sokáig marad ott.... A múltkori vendégem kért egy szeletet, aztán még egyet és még egyet. A végén a háromnegyed tortát elpusztította. A meggyesről inkább nem is beszélek (friss meggyből a tuti), ahogy az édes-savanykás meggy találkozik ezzel a mennyei tésztával. Te jó ég! Elolvadok!


Fedett alma- vagy meggytorta
Hozzávalók

A tésztához:

300 g búzalisztet
2 csapott teáskanál sütőporral elvegyítünk, keverőtálba szitáljuk,
100 g cukrot
1 tasak vaníliáscukrot
1 csipet sót
1/2 tojássárgáját
1 tojásfehérjét
1 evőkanál tejet
200 g puha vajat hozzáadunk és az egészet gyúrófejjel ellátott keverőgéppel először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton eldolgozzuk, utána gyúródeszkán kézzel simára gyúrjuk. Ha ragadna, kis időre hideg helyre tesszük. A tészta szűk felét (kb. 28 cm átmérőjű) tortaforma kikent aljára kinyújtjuk, villával többször megszurkáljuk, a tortakarikát köréje tesszük és a formát a sütő rácsára helyezzük.

Felső/alsó hőfok: 200-220 C (előmelegítve)
Légkeverős sütőnél: 170-180 C (előmelegítés nélkül)
Gázsütőnél: 3-4-es fokozat (előmelegítés nélkül)
Sütési idő: 15-20 perc


Az almatöltelékhez:

50 g mazsolát (én kihagyom, mert a párom nem szereti) átválogatunk,
1 kg almát meghámozunk, negyedekre vágjuk, magházát eltávolítjuk, kis darabokra vágjuk,
1 evőkanál vízzel
25 g cukorral
1/2 teáskanál őrölt fahéjjal és a mazsolával együtt keverés közben átpároljuk, kissé hűlni hagyjuk.
Kb. 50 g cukorral
néhány csepp rumaromával
vagy citrom aromával (én egyszerűen facsarok bele egy kis citromlevet) ízesítjük.



Vagy a meggytöltelékhez:

1 kg meggyet megmosunk, lecsöpögtetjük, szárát levesszük, kimagozzuk.
100 g cukorral elvegyítjük és rövid ideig állni hagyjuk, hogy levet engedjen, éppen csak felfőzzük, lecsöpögtetjük. Ha kihűlt, 250 ml-t a léből lemérünk (esetleg vízzel kiegészítjük),
20 g étkezési keményítőt 4 evőkanálnyi meggylével elkeverünk, a többi levet felfőzzük, majd a tűzről levett lébe az étkezési keményítőt keverés közben hozzáadjuk, hidegre tesszük,
kb. 1 evőkanál cukorral ízesítjük. 
Tipp: Én visszahúztam a tűzhelyre a meggyet az étkezési keményítővel, mert addig kell kevernünk, míg be nem kocsonyásodik, nem folyhat a lé. Isteni!!!!

A fennmaradt tésztát a tortaforma nagyságára kinyújtjuk, a maradék tésztából hengert formázunk, az elősütött lap köré fektetjük és a karikához felnyomjuk úgy, hogy kb. 3 cm-es peremet kapjunk, a tölteléket a tésztalapra rákenjük, a másik lappal befedjük,
1/2 tojássárgáját
1 evőkanál tejjel felverünk, a torta tetejére kenjük, villával néhányszor megszurkáljuk vagy derelyevágóval rács alakban bevágjuk és a formát a sütőbe helyezzük.

Felső/alsó hőfok: 200-220 C (előmelegítve)
Légkeverős sütőnél: kb. 170 C (előmelegítés nélkül)
Gázsütőnél: 3-4-es fokozat (előmelegítés nélkül)
Sütési idő: 20-30 perc

Mindenképp próbáljátok ki, nem fogtok csalódni és elsőre sikerül, csak bátran a kezdőknek is!

Forrás: dr. Oetker Süteményeskönyv kezdőknek

És egy újabb filmajánló a gasztronomiából: Ízlések és Pofonok

A spanyol Sofía amerikai rokona Kate (Catherine Zeta-Jones), akinek nőként kell helytállnia a férfiak uralta gourmet-konyha világában. A helytállás természetesen nem egy véres drámában, hanem egy habkönnyű romantikus vígjátékban valósulhat meg..... (forrás: nlcafe)