2013. február 10., vasárnap

Fokhagymás csirkecomb tejszínben fürödve, bécsi zsemlegombóccal vagy kívánság szerint tésztával tálalva

Most készítettem újra az ebédünkhöz. Hát...nekiestem a gyerekkel rendesen. Zsemlegombócban nem vagyok annyira jó, ezért bármilyen durum tésztával tálalom, ami itthon fellelhető. Így is isteni, ahogy a fokhagymás-tejszínes szósz átkarolja a puha, porhanyósra sült csirkecombokat és finom tésztát. Le kellett állnom, különben becsúszott volna az összes tejszínes cucc... :P A recept a Magyar Konyha: Szárnyasok c. kötetéből származik.

Hozzávalók:

4 csirkecomb, só
4-5 evőkanál olaj
4 gerezd fokhagyma
1 kiskanál paradicsompüré
2 evőkanál liszt
5 dl csontleves (kockából is készülhet)
0,5 - 1 dl tejszín

A csirkecombok bőrét lefejtjük, a húst megsózzuk és az olajon, nagy lángon, körös-körül megpirítjuk (vigyázat, nagyon serceg, óvatosan a sütésnél!!!). 
A tűzről levéve félre tesszük, visszamaradó zsírjába pedig belekeverjük az áttört fokhagymát meg a paradicsompürét. (Ha az olaj túl forró, mindkettő megéghet, úgyhogy egy kicsit húzzuk félre a tűzről a serpenyőt). A liszttel meghintjük, a tűzre visszatéve kissé megpirítjuk, majd kevergetve a levessel fölöntjük és 1-2 percig forraljuk. Akkor jó, ha híg mártáshoz hasonlóan besűrűsödik. 
Utána leszűrjük, az elősütött combokat belerakjuk és lefedve, kis lángon kb. 40 perc alatt puhára pároljuk. Közben egyszer-kétszer óvatosan megkeverjük (én van, hogy a csirkéket megfordítom), végül a tejszínnel dúsítjuk. 

Ha valaki kedvet érezne a zsemlegombóchoz:

6 db zsemle
2-3 dkg füstölt szalonna
1 dl tejföl
2 tojás
10 dkg liszt
reszelt szerecsendió
fél csokor metélőhagyma

Amíg a hús puhul, elkészítjük a zsemlegombócokat. Ehhez 4 zsemlét hideg vízbe áztatunk, majd kifacsarjuk, a maradék kettőt pedig 1 centis kockákra vágjuk. A szalonnát kis kockákra aprítjuk, kevergetve kiolvasztjuk. Az így kapott töpörtyűt szűrőlapáttal kiemeljük, visszamaradó zsírjában megpirítjuk a zsemlekockákat. A kifacsart zsemlére öntjük, a kiolvasztott szalonnát hozzáadjuk, majd a tejfölt, tojások sárgáját, meg a lisztet is beledolgozzuk. Megsózzuk, reszelt szerecsendióval és felaprított metélőhagymával fűszerezzük, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A masszából 20 kisebb gombócot formálunk és forrásban lévő, enyhén sós vízben kifőzzük, lecsöpögtetjük. Tálaláskor a húst a tányéron leöntjük a mártással és zsemlegombóccal kínáljuk.

Nos, én tésztával kínáltam. :) Isteni volt!