2013. február 6., szerda

Csőben sült legyező burgonyaszeletek tejszínbe foglalva

Mr. és Mrs. Grey immáron luxus esküvőjük után felszállnak luxus magán repülőjükre, hogy aztán nászútjukra indulván elfogyaszthassák luxus vacsorájukat is. Nos ez alkalommal kerül asztalra köretként a dauphinoise burgonya. Számos receptet találunk rá, lényege, hogy csőben sült, tejföllel, tejszínnel, vajjal dúsított puha krumplirakomány. Nevét beütvén a keresőbe rengeteg receptet találunk különböző variációkra.
Nos hasonlót készítettem én is, "Ötker" recept alapján (ez is a már korábban említett Szakácskönyv kezdőknek sorozatból). Gusztusosan lehet tálalni, nagyon finom és egyszerű. Inkább nem beszélek róla, hogyan hatol át a tejszín a vékony kis legyező burgonyaszeleteken és olvad szét a szánkban... :D


1 kg burgonyát megmosunk, lehámozzuk, vékony karikákra vágjuk, újra megmossuk, papírral leitatjuk. 
Egy lapos tűzálló tálat 40 g vajjal kikenünk, a szeleteket állítva a formába tesszük. Kicsit ügyeskedni kell.
Sóval, reszelt szerecsendióval megszórjuk,
250 ml tejszínt 
125 ml tejjel elkeverünk, sóval ízesítjük, a burgonyára ráöntjük, néhány vajdarabkát a burgonya tetejére rakunk és a tálat a sütő rácsára helyezzük.

10 perccel a sütés befejezése előtt a burgonya tetejét megszórhatjuk gruyere (méltán a világ legjobb sajtja) vagy ementáli sajttal.

Felső/alsó hőfok: 170-200 C (előmelegítve)
Légkeverős sütőnél: 150-180 C (előmelegítés nélkül) -én 180-on sütöttem
Gázsütőnél: 4-5-ös fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: 40-50 perc. Várjuk meg, amíg a burgonya magába szívja a tejszínt.

Éééééés újra szépen tálalunk, mintha az utolsó napunkat töltenénk a Földön! Minden nap adjuk meg a módját, ha épp nem rohanunk! És élvezzük ki az összes ízt lassan, finoman...