Mr. és Mrs. Grey immáron luxus esküvőjük után felszállnak luxus magán repülőjükre, hogy aztán nászútjukra indulván elfogyaszthassák luxus vacsorájukat is. Nos ez alkalommal kerül asztalra köretként a dauphinoise burgonya. Számos receptet találunk rá, lényege, hogy csőben sült, tejföllel, tejszínnel, vajjal dúsított puha krumplirakomány. Nevét beütvén a keresőbe rengeteg receptet találunk különböző variációkra.
Nos hasonlót készítettem én is, "Ötker" recept alapján (ez is a már korábban említett Szakácskönyv kezdőknek sorozatból). Gusztusosan lehet tálalni, nagyon finom és egyszerű. Inkább nem beszélek róla, hogyan hatol át a tejszín a vékony kis legyező burgonyaszeleteken és olvad szét a szánkban... :D
1 kg burgonyát megmosunk, lehámozzuk, vékony karikákra vágjuk, újra megmossuk, papírral leitatjuk.
Egy lapos tűzálló tálat 40 g vajjal kikenünk, a szeleteket állítva a formába tesszük. Kicsit ügyeskedni kell.
Sóval, reszelt szerecsendióval megszórjuk,
250 ml tejszínt
125 ml tejjel elkeverünk, sóval ízesítjük, a burgonyára ráöntjük, néhány vajdarabkát a burgonya tetejére rakunk és a tálat a sütő rácsára helyezzük.
10 perccel a sütés befejezése előtt a burgonya tetejét megszórhatjuk gruyere (méltán a világ legjobb sajtja) vagy ementáli sajttal.
Felső/alsó hőfok: 170-200 C (előmelegítve)
Légkeverős sütőnél: 150-180 C (előmelegítés nélkül) -én 180-on sütöttem
Gázsütőnél: 4-5-ös fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: 40-50 perc. Várjuk meg, amíg a burgonya magába szívja a tejszínt.
Éééééés újra szépen tálalunk, mintha az utolsó napunkat töltenénk a Földön! Minden nap adjuk meg a módját, ha épp nem rohanunk! És élvezzük ki az összes ízt lassan, finoman...