Két kezemen nem tudom megszámolni, hányszor kell zserbót sütnöm egy évben. Ez a klasszikus sütemény mindig elfogy az utolsó morzsáig. Egyébként nagyon szeretek kelt tésztával dolgozni, a legjobban formálható, kezelhető. Legalább is számomra. Elővesszük a nyáron elrakott sárgabarack dzsemünket (legalább egyszer próbáljunk magunk készíteni házi lekvárt, nem egy nagy ügy!), a gyönyörű süteménylapok közé kenegetjük, édesen elterül és egyesül a cukros dióval, és a sütemény tetején mindez találkozik az édességek királyával: a csokoládéval! :)
Két receptet is meg fogok osztani veletek, mindkettő tökéletes szerintem. Az első Horváth Ilona Szakácskönyvéből:
Zserbó-szelet 1. mód
Hozzávalók:
35 dkg liszt
1 egész tojás
5 dkg cukor
20 dkg margarin vagy 15 dkg zsír
1 dl tej
1 dkg élesztő
csipetnyi sütőpor
csipetnyi só
Töltelék: 12 dkg darált dió, 12 dkg cukor, 20 dkg lekvár
Bevonat: 10 dkg cukorból, 3 dkg kakaóból és 3 dkg vajból készült csokoládémáz. = Nos én előveszek tortabevonót, gőz felett megolvasztom, pici olajat adok hozzá, hogy kenhető legyen és rácsorgatom a sütemény tetejére. Még kenni sem kell, mert megfogom a magas falú tepsimet és jobbra-balra billegetve terítem el a csodálatos mázat.
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben egy kockacukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a sót, a csipetnyi sütőport és jól összedolgozzuk.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35x25 cm nagyságú sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és sütésnél terjeszkedik. Az alsó lapot lekvárral megkenjük és meghintjük a darált dió és porcukor keverékének a felével. Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kenjük meg és töltjük. Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. A tésztát rendes hőmérsékletnél kelesztjük egy óráig. Tetejét megszurkáljuk és lassan sütjük, míg a teteje egyenletes világospirosra sül. A megsült tésztát, ha kihűlt, csokoládémázzal bevonjuk. Ha kihűlt, kis kockákra vagy hosszúkás szeletekre vágjuk.
Zserbó elkészítés 2. mód a Nagy Süteményeskönyvből
Hozzávalók:
45 dkg liszt
20 dkg zsír
5 dkg cukor
1 tojássárgája
2 dkg élesztő
csipetnyi só
kb. 1 dl tejföl
Töltelékhez:
30 dkg lekvár
20 dkg darált dió
10 dkg cukor
Tetejére:
20 dkg étcsokoládé
2 evőkanál olaj
Elkészítés:
A tésztához valókat gondosan gyúrd össze (fenti zserbó receptnél leírtam az élesztő felfuttatását, hozzávalók adását), majd oszd három egyenlőre részre. Lisztezett deszkán nyújtsd a cipócskákat egyenként akkorára, mint a kistepsi. Az első tésztalapot fektesd a sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg lekvárral. Szórd meg cukros dióval, majd terítsd rá a következő lapot hasonló módon. A felső lapot villával szurkáld meg és szobahőmérsékleten hagyd kelni egy-másfél órán át. Azután előmelegített sütőben 180 fokon, 25-30 perc alatt süsd szép aranyszínűre. Ha kihűlt, a sütőpapír segítségével emeld ki a tepsiből és vond be csokoládémázzal (nos én a tepsiben hagyom és úgy öntöm le). Ehhez a csokoládét gőz felett olvaszd meg, majd keverd simára az olajjal. Egyenletesen simítsd el a sütemény tetején és hagyd megdermedni. Ha kész, vágd hosszúkás szeletekre.
Fémdobozban sokáig eláll, de nem fogja addig kibírni! :) Imádni való zserbócsoda, csak harapj bele és ízleld meg! :)
És ha már csokoládé, akkor jöjjön a Csokoládé c. film zenéje. Van, aki még nem látta? Sürgősen nézze meg! :)