2013. február 7., csütörtök

Tiramisu, az olasz kísértés

A kedvenc kísértésem. A receptet egy olasz babapiskóta zacskóján találtam egyszer, azóta titokban őrzöm. Ebből bármikor és bármennyit. Édes, krémes, kávés-piskótás kísértés. Na ez is a mennybe visz! :)
Egyre nagyon figyeljünk! Mivel nyers tojásból készül, kizárólag megbízható forrásból származó tojásból készítsük (lehetőleg csak háztáji tojásokat használjunk mindenkor). Mostanában olvastam és már hallottam is a tojás fertőtlenítéséről, hogy elkerüljünk bármilyen lehetséges fertőzést. Nos még mindig azt vallom -hiába más a világ- hogy nagyanyáinkat sosem láttam tojást fertőtleníteni. Így hát egyenlőre megkímélem a fertőtlenítőszerektől az élelmiszereket. Nektek mi a véleményetek erről?
 

Hozzávalók:
4 evőkanál porcukor
3 tojás
40 dkg mascarpone
kávé
kb. 30-35 db babapiskóta
 
A tojások sárgáját szétválasztjuk a fehérjéktől. A fehérjéket habbá verjük.
A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és hozzáadjuk a mascarponét (mivel 500 g-os a mascarpone-s doboz, a maradék 10 dkg-ot faljuk fel!). Óvatosan és lazán keverve -hogy a hab ne essen össze- adjuk a krémhez a felvert tojáshabot.
Készítsük elő a kávét. Lehet koffeines vagy koffeinmentes kávéból is készíteni. Én egy bögre langyos vízhez 4 teáskanál nescafe-t teszek -de a frissen főzött minőségi kávéból biztosan finomabb! A kávéban gyorsan megforgatjuk a babapiskótákat és lerakjuk egy tálban a megadott mennyiség felét. Ráhalmozzuk a krém felét -ha akarjuk már itt megszórhatjuk keresű kakaóporral. Újabb piskóta réteg és még egy adag krém jön. A tetejét kakaóporral már most is megszórhatjuk, de inkább tálalás előtt ajánlják. Így friss marad rajta a kakaópor. Fóliával (nem alu) letakarva, egy éjszakára tegyük hűtőbe. A babapiskóta csak másnapra puhul meg, ne együk frissen!

TIPP: kizárólag házi és friss tojást használjunk, mivel nyersen készül el!!!! Ezért gyerekeknek nem ajánlom ezt az édességet.
A babapiskótát az ALDI-ban vásárolom. Olasz, isteni finom babapiskóta, ami eleve cukrozott kávéban van megforgatva (plusz még mi is megforgajtuk keserű kávéban). A vendégek szeretettel járnak rá a tiramisumra, nagyon gyorsan elkészül, igényes édesség alkohol nélkül. Jóízű hümmögések hallatszanak a krémes csoda elfogyasztásakor.
 
Jó étvágyat, bár nem fog sokáig tartani!